Puusaniainen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Puusaniaiset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yleisesti puumaisiksi kasvavia saniaisia. Saniaispuut (Cyathea) on kasvisuku saniaispuukasvien (Cyatheaceae) heimossa.
Cyathea arborea Guadeloupella

Puusaniaiset ovat suhteellisen alkeellisia saniaisia, jotka kuuluvat Cyatheales-lahkoon. Puusaniaislajeista monet kuuluvat saniaispuukasvien (Cyatheaceae) tai rankasaniaiskasvien (Dicksoniaceae) heimoon.

Puusaniaiset voivat kasvaa 25 metriä korkeiksi; jotkin lajit vielä korkeammiksikin. Puusaniaisten kärkikasvupiste muodostaa rykelmän lehtiä, jotka ovat usein lehdyköiksi jakautuneita sekä muutamia metrejä pitkiä. Puusaniaisten runko muodostuu kasvin juurista.

Puusaniaisia on kasvanut maapallolla jo triaskaudelta lähtien. Muun muassa saniaispuukasvit sekä rankasaniaiskasvit ovat olleet melko monimuotoisia sekä suhteellisen yleisiäkin jura- ja liitukausilla. Nykyisin kasvavia lajeja on kuitenkin kasvanut maapallolla ainoastaan kenotsooisella maailmankaudella. Nykyisin monia puusaniaislajeja tavataan vain tropiikissa kosteassa ilmastossa. Lisäksi monet lajit kasvavat vain tietyillä pienillä ja eristyneillä alueilla, kuten saarilla tai tropiikin vuorilla. Moni puusaniaislaji on harvinaistunut myös ihmisten liiallisen keräilyn seurauksena, ja nykyisin monet puusaniaislajit ovatkin CITES-sopimuksen lajien listalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]