Puukomposiitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pontattuja puukomposiittilevyjä.

Puukomposiitti on kahden päämateriaalin, puun ja muovin yhdistelmä, jossa materiaalit toimivat yhdessä, mutta eivät ole liuenneet tai sulautuneet toisiinsa. Sana komposiitti tulee englannin kielen sanasta composite, jonka suomennos on "yhdistetty". Valmistettaessa puukomposiitteja on tavoitteena maksimoida puun ja muovin hyvät ominaisuudet ja minimoida huonot ominaisuudet niin, että tulos on enemmän kuin näiden yksittäisten osiensa summa.

Markkinoilla on "puukomposiitti" -valmisteita, jotka eivät sisällä oikeaa puuta. Tällaiset valmisteet ovat todellisuudessa komposiittia, jonka toisena päämateriaalina on muovin lisäksi jokin muu aine - esimerkiksi olki, laminaattijäte, pahvi jne. Yleisesti kaikkia komposiittiterassilautoja pidetään puukomposiittina, vaikka todellisuudessa iso osa tuotemerkeistä on jotain muuta komposiittia.

Markkinoilla olevat puukomposiitit sisältävät valmistajasta riippuen 20-60% puuta, 30-80% useimmiten HD-PE (suurtiheyksinen polyeteeni) tai PP (polypropeeni) muovia, sekä mahdollisesti pigmenttiaineita, UV-suoja aineita jne.

Yhä vähenevä määrä valmistajia käyttää sideaineena PVC:tä. PVC pohjaisten huonopuoli on erittäin myrkyllisten kaasujen (mm. PCB-yhdisteitä) muodostuminen tulipalon sattuessa

Eri valmistajat käyttävät erilaisia muoveja. Useimmiten muovit ovat joko HD-PE:tä tai PP:tä. Polypropeeni on edullisinta ja sen ominaisuuksiin puukomposiitissa kuuluu mm. auringon lämmössä pehmeneminen jolloin rakennuskäytössä on se otettava huomioon. HD-PE on huomattavasti kestävämpää, mutta raaka-aineena se myös arvokkaampaa.

Puukomposiiteille ominaista on erittäin pitkä käyttöikä, säänkesto, hyvä värin kesto (jos sisältää UV-suoja-aineet), mittatarkkuus, huoltovapaus jne. Näiden ominaisuuksien johdosta puukomposiitit ovat alkaneet valtaamaan markkinoita kohteissa, joihin on tavallisesti käytetty painekyllästettyä puuta. Painekyllästettyyn puuhun nähden puukomposiitin eduksi lasketaan myös myrkyttömyys.

Työstettävyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puukomposiittia voidaan työstää samoilla työvälineillä kuin puuta. Puukomposiittia voidaankin sirkkelöidä sisätiloissa, koska se ei pölyä vaan lastuaa. Puukomposiitit, joissa on käytetty sideaineena polypropeenia voi sahausjäte kumimaisuutensa vuoksi osittain sulaa ja tukkia sahan purukanavat.

Käyttökohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puukomposiittituotteita voidaan ulkonäöstä riippuen (laatu) käyttää myös sisätiloissa. Markkinoille on tullut mm. puukomposiittilaattoja jotka soveltuvat märkätiloihin sekä parvekkeille mutta myös ulos. muita käyttökohteita ovat lautatavarasta terassien kannet, aidat, roskakatokset, pihatiet ,ulkoverhoukset, kukkaruukut, puistonpenkit jne. jne.

Puukomposiitti-valmistajia on mm. Yhdysvalloissa, Euroopassa sekä Aasiassa. Suomalaisia tuotemerkkejä on esimerkiksi FINDECK™ ja UPM Profi-Deck, joista jälkimmäinen on siirtänyt valmistuksen Bruchsal:n tehtaalle Saksaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]