Puuhevonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo leikkikalusta. Puuhevonen on myös PMMP:n albumi.
Kolmipyöräinen poljettava puuhevonen.

Puuhevonen on puusta valmistettu hevosen muotoinen lasten lelu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hevonen on puuleikkikalujen klassikko. Leluna se on tunnettu jo muinoin ainakin Persiassa, Kiinassa ja Egyptissä Euroopan ohella. Kreikasta löydetty puuhevonen on tehty noin 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tyyliteltyjen hevosten lisäksi oikeaa eläintä tarkasti kuvaavia puuhevosia on löydetty varhaisimmista ajoista lähtien. Maailman kaikkien aikojen kuuluisin puuhevonen lienee Troijan puuhevonen. Euroopassa on kuvattu 1400-luvun maalaukseen jopa Jeesus-lapsi leikkimässä puisella keppihevosella, jonka pää on veistetty realistisesti. Keskiajalla puinen keppihevonen olikin yleinen lelu.

Saksasta tunnetaan paljon puuhevosten valmistuksesta kertovaa aineistoa, esimerkiksi 1600-luvun alkupuolella Berchtesin alueella tehtiin puuhevosia teollisesti. Nahkalla päällystetyistä puuhevosista löytyy maininta jo vuodelta 1591. Ensimmäiset keinuhevos-versiot puuhevosesta ovat myös 1500-luvulta. Keinuhevosen suunnittelussa tuli ottaa huomioon tasapaino, turvallisuus ja kestävyys. Siksi hevosen vartalo saatettiin tehdä kevyestä puulajista kuten mänty, mutta vartaloa ohuemmat jalat ja jalakset vahvemmasta puusta kuten pyökki tai koivu. Muita versioita puuhevosesta ovat pyörillä tai polkimilla varustetut, samoin kuin köyden päässä vedettävät hevoset. Kolmipyöräiset poljettavat puuhevoset tulivat mukaan leikkeihin 1850-luvun puolivälissä.

Rakenne ja valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puuhevonen veistetään nimensä mukaan puusta. Hevosen harja ja häntä voidaan tehdä jouhesta, pellavasta, narusta tai köydestä. Keinuhevosessa on istuinosa ja hevosen kaulassa tapit, joista pidetään kiinni keinuttaessa. Siinä voi olla myös kaksi silhuettihevosta ja niiden välissä keinutuolimainen istuinosa. Amerikkalaistyylisessä keinuhevosessa on sen sijaan jousitettu kehikko tai vieteriteline, jonka varassa se keinuu. Tämäntyyppinen ”Safety Rocker” -keinuhevonen kehitettiin Yhdysvalloissa jo 1870-luvulla ja se poikkesi täysin siihenastisesta jalasmallisesta keinuhevosesta.

Puuhevoselle tehtiin usein myös satula, valjaat ja muita tarvikkeita kuten kärryt, reki tai hevostyövälineitä. Puuhevosia tehtiin paitsi kotona, myös puusepän käsityönä, vankiloiden verstaissa Suomessa 1870-luvulta lähtien, samoin kuin teollisesti tehtaissa. Esimerkiksi Niemen lelutehdas, joka perustettiin vuonna 1898 Vammalaan, valmisti poljettavia puuhevosia 1950-luvulla. Jyväskylässä toimivan Juho Jussila Oy:n yksi tunnettu tuote on puinen leikkikalu nimeltään Jukka-varsa.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapset leikkivät puuhevosilla hoitaen niitä samoilla periaatteilla kuin oikeita hevosia. Nimi on yksi osoitus tästä periaatteesta, museoiduilla puuhevosilla on sellaisia nimiä kuin Floora, Vappu, Hurra, Veitikka-Liinu ja Poju. Puuhevosilla oli kasvatuksellinen merkitys, onhan hevonen kotieläimistä vanhimpia ja sen hoitaminen ja käyttö huolellisuutta vaativaa työtä. Puuhevosella ratsastamisen voi ehkä myös ajatella totutelleen lapset oikeiden ratsujen käyttöön esimerkiksi tasapainon säilyttämisen ja keinunnan kautta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pyysalo, K. 2003. Puulelun patinaa. Julkaisija: Nukke- ja pukumuseo, Tampere. Painopaikka: Domus-Offset Oy, Tampere, s. 29-34. ISSN 1455-383X

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]