Punamusta keramiikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Punamustaa keramiikkaa. Punaista ulkopintaa, musta sisus.

Punamusta keramiikka (engl. lyh. BRW, black and red ware) oli eräs Intiassa vanhalla ja antiikin ajalla vallinnut saviastioiden valmistusperinne. Keramiikassa astian sisus on musta, ulkopinta punainen. Musta väritys on tehty ilmeisesti kasveilla hiillyttämällä. Peitossa oleva astian osa on jäänyt punaiseksi. BRW alkoi viimeistään kuparikaudella ja levisi laajalle. Myöhemmin maahan tulleet arjalaiset omaksuivat tämän paikallisen tyylin. Noin 1500–300 eaa. vallinnut varsinainen BRW levisi Biharista Gangesin yläjuoksia pitkin ylöspäin. Tyylin kukoistus oli noin 1450–1200 eaa.[1] Punamustan astian sisäosa ja ulkopuolen yläreuna ovat mustia, ulkopuoli muuten punainen. Esineet on yleensä valmistettu dreijaamalla ja poltettu sisältäpäin.[2]. Punamusta keramiikka liitetään monestikin Rigveda-kauden jälkeiseen varhaiseen Veda-kauteen. Sen sanotaan kuuluvan esim. nykyisessä Haryanassa sijainneeseen Kuru-kuningaskuntaan. Lännessä tyylin syrjäytti maalattu harmaa keramiikka noin 1200 eaa. alkaen.

Alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalattu harmaa keramiikka ja punamusta keramiikka muutamana löytöpaikkana kartalla.

Alun perin varsinaista punaista keramiikkaa oli Gangesin keskijuoksun alaosassa. Kulttuuri levittäytyi pohjoisille Gangesin tasangoilla Uttar Pradeshista itäisille Vindhya-vuorille ja Länsi-Bengaliin.

Varhainen punamusta keramiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet Intian varhaiset kansat tekivät punamustaa keramiikkaa. Tämä keramiikka alkoi Gujaratin seuduilla jo myöhäisellä Harappaa vastaavalla kalkoliittikaudella, mutta levisi myöhäisharappalaisella laajemmalle[3].

Varsinainen punamusta keramiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punamusta keramiikka alkoi kalkoliittikaudella, ja jatkoi rautakaudella. Myös harappalaisista keskuksista on löydetty punamustaa keramiikkaa, mustaa kiillottettua keramiikkaa ja harmaata keramiikkaa, jotka olivat myöhemmille Intian kalkokiitti-rautakautisille kulttuureille tyypillisiä. Varhainen esiharappalainen BRW liitetään mm Aharin ja Gujaratin Anartan kulttuureihin[4].

Joissain paikoissa punamustaa keramiikkaa esiintyy yhdessä myöhäisharappalaisen keramiikan kanssa.

Punamustaa keramiikkaa (BRW) pidetään monesti Intian ensimmäisenä ensimmäisenä rautakautisena arjalaisena kulttuurina. Mutta se on joskus liitetty myös mundakieliä puhuneisiin riisin viljelijöihin. Arjalaiset lienevät omaksuneen punamustan keramiikan aiemmilta Intian kansoilta. Punamustaa keramiikkaa esiintyi Banasin, Malwan ja kalkoliittisen Karnatakan paikoissa. Etelämpänä sitä oli esi-NPBW:n megaliittipaikoissa. Idempänä BRW:tä oli Bangalin Mahdisdalissa, Pandu Rajassa jne.

Varhaisin varsinainen punamusta keramiikka lienee ollut Biharin Chirandissa ja Adhran Piklihalissa[5]. Tämä kulttuuri esiintyi Länsi-Bengalissa viimeistään noin 1500 eaa.

Joka tapauksessa tyyli levisi noin 1500 eaa. alkaen pitkin Gangesia yläjuoksua, yhdessä Mustalla pinnoitetun keramiikan (BSW) kanssa[6].

Uusien löytöjen mukaan varhaisrautakautista punamustaa keramiikkaa olisi ollut Raipuran II kerrostumassa jo noin 3 500 radiohiilivuotta sitten, mikä on suunnilleen 1850–1500 kalenterivuotta eaa.[7]

Varsinainen punamusta keramiikka esiintyi eräässä iaheessa pääosin OCP-alueesta kaakkoon[8].

Tätä keramiikaa esiintyy esimerkiksi Atranjikherassa okranvärisen keramiikan jälkeen, noin sata-kaksisataa vuotta ennen maalatun harmaan keramiikan alkua. BRW:tä on myös Allahpurin kerrostumassa IA ja Abhaipurin IIA:ssa.[9].

Joissain paikoissa punamusta keramiikka oli yhdessä maalatun harmaan keramiikan kanssa. Näitä ovat Ahichchhatra, Hastinapura ja Alamgirpur[10].

Uusien tyylien tulo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän kulttuurin jälkeen pohjoisille Gangesin tasangoille levisi arjalainen maalattu harmaa keramiikka noin 1200 eaa. mennessä. Mutta idempänä punamustaa keramiikkaa oli vielä 700–500 eaa. Punamustan keramiikan uskotaan vaikuttaaneen maalattuun harmaaseen keramiikaan ja pohjoiseen mustaan kiillotetuun keramiikaanlähde?.

Myöhempi punamusta keramiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punamustaa oli myös etelämpänä Intian niemimaalla vallinnut keramiikka. Tämä liittyi alkujaan megaliittikulttuuriin. Tätä esiintyi Gangesin alajuoksulla ja muualla Intiassa 25 leveysasteen eteläpuolella. Alue ulottui pohjoisen Aharista eteläiseen Alagaraihin. Itä-Länsisuunnassa tämä tyyli ulottui Somnathista Manisdariin[11].

Punamustan keramiikan löytöpaikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Atranjikhera
 • khalaua
 • Batesvara
 • Musanagar
 • Sringverapura

Samanaikaisia tyylejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monesti punamustan keramiikan kanssa esiintyy musta savilietekeramiikka (musta keramiikka, engl. Black Slipped Ware, BSW)[12]. Se on yleensä hyvin dreijattua. Tätä esiintyi laajalla alueella Pohjois-Intiassa ennen maalattua harmaata keramiikkaa. Se ei ole niin kiiltävää kuin myöhempi pohjoinen musta kiillotettu keramiikka.[13]. BSW lienee lähtenyt liikkeelle Ahar-vuoriston seuduilta tai lähialueilta, josta levisi Gangesin itäiseen laaksoon ja sieltä taas länteen.
Monesti punamustan keramiikan kanssa esiintyy musta savilietekeramiikka (musta keramiikka, engl. Black Slipped Ware, BSW). Se on yleensä hyvin dreijattua. Tätä esiintyi laajalla alueella Pohjois-Intiassa ennen maalattua harmaata keramiikkaa. Se ei ole niin kiiltävää kuin myöhempi pohjoinen musta kiillotettu keramiikka. BSW lienee lähtenyt liikkeelle Etelä-Rajasthanista, josta se levisi Gangan alajuoksun kautta länteen. Etelä-Rajasthanissa oli BRW ja BSW tyyppistä keramikkaa noin 3000 eaa. Musta keramiikka levisi Gujaratiin ennen vuotta 2000 eaa. Mutta Chaggarin ja Induksen laaksossa ei ollut mustaa keramiikkaa. 2. vuosituhannella eaa. mustaa keramiikkaa oli Etelä-Rajasthanissa ja Gangesin laaksossa, josta levisi myös läntiseen Gangesiin ja pohjoiseen Rajasthaniin. Luultavasti BSW levisi läntiseen Gangesiin Itä-Gangesista, eikä etelä-Rajasthanista[12]. Läntisessä Gangesin laaksossa musta keramiikka oli Bara-OCP-vaiheen ja myöhemmän maalatun harmaan keramiikan välissä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Early Iron Age in India Frederica Barba
 2. Black and red pottery Earthenware and Pottery. India Heritage. Viitattu 21.1.2013.
 3. STUDY OF BLACK -AND-RED WARE WESTERN INDIAN CHALCOLITHIC CULT A NATURAL SCIENCE APPROACH Kajal Shah, 2001, s. 9
 4. Black-and-RedWare:AReassessment
 5. OF THE PROTO - HISTORIC CULTURES
 6. [1] Akinori Uesugi ,AC
 7. Recently Discovered Iron Working Site in Vindhya-Kaimur Region, India Vibha Tripathi , 2014 Volume 54 Issue 5 Pages 1010–1016, Isij International
 8. [ The Archaeology of Early Historic South Asia: The Emergence of Cities and States] F. R. Allchin George Erdosy, Cambridge University Press, isbn 0521376955, 9780521376952, 7.9.1995, s. 76
 9. NORTHERN BLACK POLISHED WARE CULTURE s. 279–278
 10. UNIT 10 CHALCOLITHIC AND EARLY IRON AGE-I
 11. The Evidence of Pottery from 2550 BCE, The Map Archive (Arkistoitu – Internet Archive) NORTHERN BLACK POLISHED WARE CULTURE
 12. a b http://www.heritageuniversityofkerala.com/JournalPDF/Volume6/1.pdf A Study on the Painted Grey Ware Akinori Uesugi Heritage: Journal of Multidisciplinary Studies in Archaeology 6 (2018):01–29
 13. https://pdfs.semanticscholar.org/6e3c/f6b2078b7e28f9a4b70ecaa1fb0f573770d9.pdf Analysing the black polished pottery of proto-historic-early historic India, Vibha Tripathi and Parul Singh