Punamusta keramiikka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punamustaa keramiikkaa.

Punamusta keramiikka (engl. lyh. BRW) oli eräs Intiassa vanhalla ja antiikin ajalla vallinnut saviastioiden valmistusperinne. Se alkoi viimeistään kuparikaudella ja levisi laajalle. Myöhemmin maahan tulleet arjalaiset omaksuivat tämän paikallisen tyylin. Noin 1500-300 eaa. vallinnut varsinainen BRW levisi Biharista Gangesin yläjuoksia pitkin ylöspäin. Tyylin kukoistus oli noin 1450-1200 eaa.[1] Punamustan astian sisäosa ja ulkopuolen yläreuna ovat mustia, ulkopuoli muuten punainen. Esineet on yleensä valmistettu dreijaamalla ja poltettu sisältäpäin.[2]. Punamusta keramiikka liitetään monestikin Rigveda-kauden jälkeiseen varhaiseen Veda-kauteen. Sen sanotaan kuuluvan esim. nykyisessä Haryanassa sijainneeseen Kuru-kuningaskuntaan. Lännessä tyylin syrjäytti maalattu harmaa keramiikka noin 1200 eaa. alkaen.

Alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalattu harmaa keramiikka ja punamusta keramiikka muutamana löytöpaikkana kartalla.

Alun perin varsinaista punaista keramiikkaa oli Gangesin keskijuoksun alaosassa. Kulttuuri levittäytyi pohjoisille Gangesin tasangoilla Uttar Pradeshista itäisille Vindhya-vuorille ja Länsi-Bengaliin.

Varhainen punamusta keramiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet Intian varhaiset kansat tekivät punamustaa keramiikkaa. Tämä keramiikka alkoi Gujaratin seuduilla jo myöhäisellä Harappaa vastaavalla kalkoliittikaudella, mutta levisi myöhäisharappalaisella laajemmalle[3].

Varsinainen punamusta keramiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punamusta keramiikka alkoi kalkoliittikaudella, ja jatkoi rautakaudella.

Joissain paikoissa punamustaa keramiikkaa esiintyy yhdessä myöhäisharappalaisen keramiikan kanssa.

Punamustaa keramiikkaa (BRW) pidetään monesti Intian ensimmäisenä ensimmäisenä rautakautisena arjalaisena kulttuurina. Mutta se on joskus liitetty myös mundakieliä puhuneisin riisin viljelijöihin. Arjalaiset lienevät omaksuneen punamustan keramiikan aiemmilta Intian kansoilta. Punamustaa keramiikkaa esiintyi Banasin, Malwan ja kalkoliittisen Karnatakan paikoissa. Etelämpänä sitä oli esi-NPBW:n megaliittipaikoissa. Idenpänä BRW:tä oli Bangalin Mahdisdalissa, Pandu Rajassa jne.

Varhaisin varsinainen punamusta keramiikka lienee ollut Biharin Chirandissa ja Adhran Piklihalissa[4]. Tämä kulttuuri esiintyi Länsi-Bengalissa viimeistään noin 1500 eaa.

Joka tapauksessa tyyli levisi noin 1500 eaa. alkaen pitkin Gangesia yläjuoksua, yhdessä Mustalla pinnoitetun keramiikan (BSW) kanssa[5].

Uusien löytöjen mukaan varhaisrautakautista punamustaa keramiikkaa olisi ollut Raipuran II kerrostumassa jo noin 3500 radiohiilivuotta sitten, mikä on suunnilleen 1850-1500 kalenterivuotta eaa.[6]

Varsinainen punamusta keramiikka esiintyi eräässä iaheessa pääosin OCP-alueesta kaakkoon[7].

Tätä keramiikaa esiintyy esimerkiksi Atranjikherassa okranvärisen keramiikan jälkeen, noin sata-kaksisataa vuotta ennen maalatun harmaan keramiikan alkua. BRW:tä on myös Allahpurin kerrostumassa IA ja Abhaipurin IIA:ssa.[8].

Joissain paikoissa punamusta keramiikka oli yhdessä maalatun harmaan keramiikan kanssa. Näitä ovat Ahichchhatra, Hastinapura ja Alamgirpur[9].

Uusien tyylien tulo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän kulttuurin jälkeen pohjoisille Gangesin tasangoille levisi arjalainen maalattu harmaa keramiikka noin 1200 eaa. mennessä. Mutta idenpänä punamustaa keramiikkaa oli vielä 700-500 eaa. Punamustan keramiikan uskotaan vaikuttaaneen maalattuun harmaaseen keramiikaan ja pohjoiseen mustaan kiillotetuun keramiikaanlähde?.

Myöhempi punamusta keramiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punamustaa oli myös etelämpänä Intian niemimaalla vallinnut keramiikka. Tätä esiintyi Gangesin alajuoksulla ja muualla Intiassa 25 leveysasteen eteläpuolella. Alue ulottui pohjoisen Aharista eteläiseen Alagaraihin. Itä-Länsisuunnassa tämä tyyli ulottui Somnathista Manisdariin[10].

Punamustan keramiikan löytöpaikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Atranjikhera
 • khalaua
 • Batesvara
 • Musanagar
 • Sringverapura


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Early Iron Age in India Frederica Barba
 2. Black and red pottery Earthenware and Pottery. India Heritage. Viitattu 21.1.2013.
 3. STUDY OF BLACK -AND-RED WARE WESTERN INDIAN CHALCOLITHIC CULT A NATURAL SCIENCE APPROACH Kajal Shah, 2001, s 9
 4. OF THE PROTO - HISTORIC CULTURES
 5. [1] Akinori Uesugi ,AC
 6. Recently Discovered Iron Working Site in Vindhya-Kaimur Region, India Vibha Tripathi , 2014 Volume 54 Issue 5 Pages 1010-1016 , Isij International,
 7. [ The Archaeology of Early Historic South Asia: The Emergence of Cities and States] F. R. Allchin George Erdosy, Cambridge University Press, isbn 0521376955, 9780521376952, 7.9.1995, s 76
 8. [2] s. 279-278
 9. http://egyankosh.ac.in/bitstream/123456789/20140/1/Unit-10.pdf[]
 10. The Evidence of Pottery from 2550 BCE, The Map Archive NORTHERN BLACK POLISHED WARE CULTURE