Punakylkilurikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punakylkilurikki
Charmosyna placentis (male) Cincinnati Zoo-8a.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Kaijat Psittaculidae
Suku: Melanesianlurikit Charmosyna
Laji: placentis
Kaksiosainen nimi

Charmosyna placentis
(Temminck, 1834)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Punakylkilurikki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Punakylkilurikki Commonsissa

Punakylkilurikki (Charmosyna placentis) on Papua-Uudessa-Guineassa elävä kaijalaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakylkilurikin pituus on noin 17 cm ja paino 38–48 g. Sen höyhenpuku on pääosin vihreä, vatsapuolelta kellanvihreä. Poski, pyrstön alapeitinhöyhenet ja rinnan sivulla oleva laikku ovat punaiset, pitkähkön pyrstön sulkien kärjet keltaiset ja siipien alapinnalla on keltainen raita. Korvan peitinhöyhenet ovat säihkyvän siniset. Nokka on punainen, iiris oranssi ja koivet punaiset. Naaraalla punaiset osat ovat vihreitä ja korvan peitinhöyhenet ovat säihkyvän kellanvihreät. Nuori yksilö muistuttaa puvultaan enemmän naarasta ja sen iiris on keltainen tai ruskea. Lento on nopeaa ja suoraviivaista.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakylkilurikki elää Papua-Uudessa-Guineassa, lukuun ottamatta saaren keskiosan vuoristoa, sekä ympäröivillä saarilla. Lajin elinympäristön ala on 50 000–100 000 neliökilometriä. Populaation koko on arviolta yli 500 000 yksilöä. Lajista tunnetaan viisi alalajia. Punakylkilurikki on lemmikkinä harvinainen.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakylkilurikit esiintyvät alavien maiden metsissä ja savanneilla sekä puutarhoissa ja kookospalmuistutuksilla. Yleensä ne liikkuvat puiden latvustoissa pareittain tai pieninä noin kymmenen yksilön parvina.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesinnästä tunnetaan havaintoja lähinnä vain vankeudessa elävistä linnuista. Pesä voi olla puunkolossa, vanhassa variksenpesässä tai pari voi kovertaa kolon vanhaan termiittikekoon. Munia on yleensä kaksi, kooltaan 19 × 17,3 mm. Haudonta kestää noin 23 päivää ja pesäpoikasaika on noin seitsemän viikkoa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakylkilurikit syövät siitepölyä, kukkia, mettä, pehmeitä hedelmiä ja siemeniä. Persoja ne ovat erään korallipuun (Erythtina indica) kukinnoille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Charmosyna placentis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.5.2014. (englanniksi)