Punajalohaukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punajalohaukka
Falco deiroleucus - Orange-breasted Falcon.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Jalohaukkalinnut Falconiformes
Heimo: Jalohaukat Falconidae
Suku: Jalohaukat Falco
Laji: deiroleucus
Kaksiosainen nimi

Falco deiroleucus
Temminck, 1825

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Punajalohaukka Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Punajalohaukka Commonsissa

Punajalohaukka (Falco deiroleucus) on neotrooppisenselvennä alueen jalohaukka.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on noin 35 cm. Se on kuin isokokoinen pikkujalohaukka, sillä on musta pää ja selkä, valkoinen kurkku ja oranssi rinta, alaperä ja "housut". Koivet ja vahanahka ovat keltaiset. Sukupuolet ovat samanvärisiä.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punajalohaukoilla erotetaan kaksi eri populaatiota, joista pohjoisempi asuu Meksikon eteläosista läpi Keski-Amerikan Panaman länsiosiin, ja eteläisempi Panaman itäosista Kolumbiaan ja Guyanaan ja sieltä Andien itäreunaa aina Argentiinan pohjoisosiin saakka. Lajin elinympäristön ala on noin 3,3 miljoonaa neliökilometriä ja maailman populaatio on kooltaan vähintään 10 000 aikuista yksilöä.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punajalohaukat asuvat trooppisissa sademetsissä ja muissa luonnontilaisissa metsissä. Paikoin ne asuvat myös avohakkuiden reunametsiköissä ja puustoisilla savanneilla.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesä on usein kalliojyrkänteen ulkonemalla, suuren puun päällyskasvin tai itse puun kolossa, palmun latvassa tai vanhassa Mayatemppelissä. Naaras munii 2–4, tavallisesti kolme munaa, joita se hautoo noin kuukauden. Koiras hankkii naaraalle ja poikasille ravinnon pesinnän aikana. Poikaset jättävät pesän noin 40 päivän ikäisinä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punajalohaukan koivet ja nokka ovat suhteellisesti suurimmat kaikista jalohaukoista. Niiden ansiosta laji voi saalistaa keskikokoisia ja isoja lintuja, kuten kyyhkyjä, papukaijoja ja kiitäjiä, sekä myös lepakoita ja isokokoisia lentäviä hyönteisiä. Saalistustapa on samantapainen kuin muuttohaukan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Falco deiroleucus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.5.2014. (englanniksi)