Pukara (Ikaalinen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pukara on yksi Ikaalisten kylistä. Pukaran kylä on Myllykartun ja Mansoniemen naapurikylä, mutta sen raja ulottuu Jämijärven rajalle saakka. Sana Pukara muotoutuu ruotsin kielen sanasta puckar, joka tarkoittaa riitaa/riitapukaria. Pukara on saanut nimensä Pukaralammin talon mukaan, joka sijaitsee Pukaran keskellä. Kylässä sijaitseva Pukaralammikin on vielä olemassa, mutta kovin ruohottuneena ja pusikkoisena. Uurasjärvestä laskee vesi Noro-ojaa pitkin Pukaralammin ja Suurniemenlammin kautta Kyrösjärveen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pukaran kylän kerrotaan syntyneen kolmen veljeksen tultua seudulle ensin kalastamaan ja metsästämään, mutta lopulta vakituisesti asumaan. Tarinalla on kaksi versiota, joista toinen kertoo yhden veljistä asettuneen Uurasjärven rannalle, toinen Pukaralammille ja kolmas Suuriniemeen. Toisen tarinan mukaan kaikki kolme veljestä asuivat Uurasjärven rannalla samassa talossa ja ajan kuluessa hajaantuivat seudulle edellisen tarinan mukaan. Pukaran kylästä on käytetty ennen nimitystä Uurasjärven kylä. Pukaran koulukin toimi aluksi Uurasjärven koulun nimellä, mutta 1920-luvulla siitä alettiin virallisesti käyttää nimitystä Pukaran koulu.

Yleisiä rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pukarassa on pienviljelijäyhdistyksen talo Toimela, joka oli hyvässä kunnossa peruskorjauksen jälkeen. Toimela paloi pahasti 12.12.2010. Pukaran koulu on yksityisomistuksessa, joista alakoulun puolella asutaan, ja vanhempi, yläkoulu (rak. 1908) on varastokäytössä. Pukarassa on ollut ainakin kolme kauppaa, yksi/uusin aivan koulun vieressä ja toinen, vanhempi kauppa sijaitsi Uurasjärven lähellä kolmas kauppa sijaitsi näiden kahden välillä, ns. Uurasjärven kylän ja Pukaran kylän rajalla.

Pukaran yritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pukaran oma urheiluseura Pukaran yritys on toiminut tiettävästi jo ennen sotaa. Vireimmillään seuran toiminta oli 1950-1960-luvuilla. Pukaran yritys on pärjännyt joskus myös Kyrösjärven ympärihiihdossa. Pukaran koulun urheilukenttä kunnostettiin alkukesästä 2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]