Puisto-osasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puisto-osasto
Parks and Recreation
Tyyli komedia
Kestoaika 22 min
Luoja(t) Greg Daniels
Michael Schur
Pääosissa Amy Poehler
Rashida Jones
Aziz Ansari
Nick Offerman
Aubrey Plaza
Chris Pratt
Adam Scott (kausi 2–)
Rob Lowe (kausi 2–)
Jim O'Heir
Retta
Paul Schneider (kaudet 1–2)
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat NBC
Suomi MTV3 Komedia
Esitetty 9. huhtikuuta 2009 – 24. helmikuuta 2015
Tuotantokausia 7
Jaksoja 125
Tuotanto
Tuottaja(t) Morgan Sackett
Amy Poehler
Tuotantoyhtiö(t) Deedle-Dee Productions
Schur Films
Polka Dot Pictures
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Puisto-osasto (Parks and Recreation) on yhdysvaltalainen komediasarja, jonka ensiesitys oli NBC-kanavalla huhtikuussa 2009. Sen loivat Konttorin amerikkalaisversion tekijät Greg Daniels ja Michael Schur. Sarja seuraa Amy Poehlerin esittämää virkamiestä Leslie Knopea ja hänen työtovereitaan fiktiivisessä Pawneen kaupungissa Indianassa.[1]

Sarja on Konttorin tavoin mockumentary eli pseudodokumentti. Pääosaa esittänyt Amy Poehler oli myös toinen sarjan tuottajista ja hän käsikirjoitti osan jaksoista. Sarja oli Emmy-ehdokkaana muun muassa parhaan komediasarjan ja parhaan näyttelijän (Poehler) kategorioissa.

Sarjaa tehtiin kaikkiaan seitsemän tuotantokautta.[2] Suomessa MTV3 Komedia alkoi esittää sarjaa tammikuussa 2011.[3]

 • Leslie Knope (Amy Poehler) on Pawneen puisto-osaston omistautunut työntekijä. Leslie rakastaa kotikaupunkiaan, mutta haaveilee jonakin päivänä olevansa Yhdysvaltain presidentti. Hän ihailee suuresti menestyneitä naispoliitikkoja, kuten Nancy Pelosia ja Hillary Clintonia. Työssään Leslie on intohimoinen eikä luovuta ennen kuin saavuttaa päämääränsä. Leslie on vannoutunut optimisti, jota vastoinkäymiset eivät lannista. Uralleen omistautuneena hänellä ei ole ollut aikaa perheelle, ja rakkauselämääkin on toisinaan vaikea sovittaa yhteen työn kanssa. Myös Leslien äiti (Pamela Reed) on mukana politiikassa. Äidin ja tyttären välit eivät aina ole parhaat mahdolliset, ja Lesliellä on suuri tarve todistaa äidilleen olevansa vakavasti otettava poliitikko.
 • Ann Perkins (Rashida Jones) on sairaanhoitaja ja Leslien ystävä, joka ajautuu vähitellen mukaan kunnallispolitiikkaan. Ann asuu sarjan alkaessa yhdessä poikaystävänsä Andyn (Chris Pratt) kanssa, mutta pariskunta eroaa Andyn kypsymättömyyden takia. Ann on kaunis ja luonteeltaan ystävällinen, eikä aina osaa sanoa ei esimerkiksi Leslien toisinaan päättömille ideoille.
 • Tom Haverford (Aziz Ansari) on periamerikkalainen, vaikka hänen sukujuurensa ovatkin Intiassa. Tom rakastaa glamouria ja uskoo vetovoimaansa, toisin kuin naiset, joita hän piirittää. Tom on Leslien alainen, mutta jättää myöhemmin työnsä perustaakseen oman viihdealan yrityksensä vain huomatakseen, etteivät bisnekset kulje pelkällä hyvällä fiiliksellä. Tyyli on Tomille tärkeää, ja hän käyttääkin valtavasti rahaa ja aikaa vaatteisiinsa ja asusteisiinsa. Tom ihailee muoti-ikoneita, kuten Hugo Bossia.
 • Ron Swanson (Nick Offerman) on Leslien pomo ja tämän vastakohta: hän ei voi sietää byrokratiaa eikä kunnallispolitiikkaa, ja kapinoi systeemiä vastaan olemalla mahdollisimman tehoton. Ron on lihaa syövä heteromies, joka nauttii päästessään tekemään miehistä työtä – kuten eräretkeilyä – paperinpyörittämisen sijaan. Ron on ollut kahdesti naimisissa. Molempien vaimojen nimi on Tammy (Patricia Clarkson ja Megan Mullally), ja he vierailevat sarjassa muutamaan otteeseen. Voimakastahtoiset vaimot onnistuvat saamaan Ronin täysin tossun alle, mistä syystä tämä välttelee heitä niin paljon kuin voi. Myös Ronin äidin (Paula Pell) nimi on Tammy. Ronilla on alter ego bluesmuusikkona; tätä identiteettiään hän pyrkii suojelemaan viimeiseen asti.
 • April Ludgate (Aubrey Plaza) on älykäs mutta kyyninen harjoittelija, joka myöhemmin saa vakituisen työn Ron Swansonin assistenttina. April kuuntelee Neutral Milk Hotelia ja The Smithsiä eikä omien sanojensa mukaan pidä ihmisistä. Aprililla on sisko, jonka vihjataan olevan vielä Apriliakin angstisempi. April alkaa myöhemmin seurustella Ann Perkinsin entisen poikaystävän Andyn kanssa.
 • Mark Brendanawicz (Paul Schneider) on työhönsä kyllästynyt arkkitehti, jolla on ollut lyhyt suhde Leslien kanssa, mistä Leslielle on jäänyt vuosiksi yksipuolinen ihastus Markia kohtaan. Erottuaan Andysta Ann seurustelee jonkin aikaa Markin kanssa, mikä on Leslielle vaikeaa hyväksyä.
 • Andy Dwyer (Chris Pratt) on Annin entinen poikaystävä, joka alkaa myöhemmin seurustella Aprilin kanssa. Andy on iloluontoinen mies, joka ei turhista huolehdi – tämä ilmenee toisinaan vastuttomuutena, joka myös johtaa Annin ja Andyn eroon. Andylla on oma bändi Mouse Rat, jonka Andy uskoo olevan maailman paras bändi, läpilyöntiä ei vain ole vielä tapahtunut.
 • Ben Wyatt (Adam Scott) on Leslien työtoveri ja myöhemmin tämän kampanjapäällikkö Leslien pyrkiessä Pawneen kaupunginvaltuustoon. Benin ura lähti aikoinaan loistavasti käyntiin, kun tämä valittiin kotikaupunkinsa pormestariksi vasta 18-vuotiaana. Kausi päättyi kuitenkin katastrofaalisesti, ja Benin lupaavasti alkanut ura tyssäsi siihen. Ben on kiinnostunut mm. sarjakuvista ja kuvailee itseään nörtiksi. Ben alkaa myöhemmin seurustella Leslien kanssa.
 • Chris Traeger (Rob Lowe) on Benin esimies, joka panostaa terveisiin elämäntapoihin ja suhtautuu elämään yltiöpositiivisesti, mikä ärsyttää erityisesti Ron Swansonia. Chris seurustelee jonkin aikaa Annin kanssa.
 • Jerry (Jim O'Heir) on kunnanvaltuuston rivityöntekijä, joka on istunut samalla tuolilla jo 40 vuotta. Jerryllä on taipumus ajautua tahattoman koomisiin tilanteisiin, mistä työtoverit häntä hyväntahtoisesti pilkkaavat. Jerryllä on vaimo ja kolme tytärtä, joista yksi vierailee sarjassa neljännellä tuotantokaudella.
 1. Poehler mockumentary is set in Indiana 15.1.2009. UPI.com. Viitattu 16.6.2011. (englanniksi)
 2. Goldberg, Lesley: It's Official: 'Parks and Recreation' to End With Season 7 The Hollywood Reporter. 11.5.2014. Viitattu 27.7.2015. (englanniksi)
 3. http://uutiskirje.welho.fi/2011/01/17/helmikuun-kuukauden-kanavana-naurattaa-mtv3-komedia/[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.