Puikkoveitsikalat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puikkoveitsikalat
Tummaveitsikala (Steatogenys elegans)
Tummaveitsikala (Steatogenys elegans)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset
Eucarya
Kunta: Eläinkunta
Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset
Chordata
Alajakso: Selkärankaiset
Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset
Actinopterygii
Lahko: Veitsikalat
Gymnotiformes
Heimo: Puikkoveitsikalat
Hypopomidae
Mago-Leccia, 1978
Suvut[1]
 • Brachyhypopomus
 • Hypopomus
 • Hypopygus
 • Microsternarchus
 • Racenisia
 • Steatogenys
 • Stegostenopos
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Puikkoveitsikalat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Puikkoveitsikalat Commonsissa

Puikkoveitsikalat (Hypopomidae) on veitsikaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan makeista vesistä Keski- ja Etelä-Amerikasta. Eräitä puikkoveitsikalalajeja pidetään akvaariokaloina.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puikkoveitsikalojen heimoon kuuluu 7 sukua ja 16 lajia. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat pitkänomaisia kaloja, joilla osalla ruumis on litteähkö. Ne ovat pienehköjä kaloja, jotka kasvavat noin 9–35 cm pitkiksi ja suurin laji on nuijaveitsikala (Brachyhypopomus brevirostris). Tyypillisiä piirteitä ovat pienikokoiset silmät, hampaiden puuttuminen ja hyvin pitkä peräevä. Muiden veitsikalojen lahkon heimojen tavoin puikkoveitsikaloilla ei ole selkäevää. Heimon kaloilla on lihaskudoksesta muodostunut heikon sähkökentän tuottava elin. Toisin kuin muilla veitsikaloilla, puikkoveitsikalojen tuottava sähkökenttä on pulssimainen. Eräät heimon kalat pystyvät hengittämään happea myös ilmasta.[1][2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puikkoveitsikalojen levinneisyysalue ulottuu Panamasta Argentiinaan. Ainoa Etelä-Amerikan maa, jossa heimon lajeja ei tavata on Chile. Ne elävät joissa, puroissa, soilla ja tulvaniityillä ja kykenevät selviytymään myös vähähappisissa olosuhteissa.[1][2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 187. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 18.7.2013). (englanniksi)
 2. a b Family Hypopomidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 18.7.2013. (englanniksi)
 3. a b Tim M. Berra: Freshwater Fish Distribution, s. 240–241. University of Chicago Press, 2007. ISBN 9780226044422. Teoksen verkkoversio (viitattu 18.7.2013). (englanniksi)
 4. a b Roberto E. Reis, Sven O. Kullander, Carl J. Ferraris: Check list of the freshwater fishes of South and Central America, s. 494. EDIPUCRS, 2003. ISBN 8574303615. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 18.7.2013). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.