Puikkokuoreet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puikkokuoreet
Puikkokuore (Microstoma microstoma)
Puikkokuore (Microstoma microstoma)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Sillikuorekalat Argentiniformes
Heimo: Puikkokuoreet Microstomatidae
Bleeker, 1859
Suvut
  • Nansenia
  • Microstoma
  • Xenophthalmichthys
Katso myös

  Puikkokuoreet Wikispeciesissä
  Puikkokuoreet Commonsissa

Puikkokuoreet (Microstomatidae) on sillikuorekalojen lahkoon kuuluva heimo. Eräissä lähteissä heimo luokitellaan kuuluvaksi kuorekaloihin. Puikkokuorelajeja tavataan kaikista valtameristä trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta.

Lajit ja anatomia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puikkokuoreiden heimoon kuuluu 3 sukua ja noin 19 lajia.[1] Heimon lajit ovat pienehköjä kaloja, jotka kasvavat noin 10–21 cm pitkiksi. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat pitkulaisia ja solakoita. Puikkokuorelajien tyypillisiä piirteitä ovat lyhyehkö kuono, hyvin suuret silmät sekä kylkiviivan ja suomujen jatkuminen pyrstöevään. Selkäevä sijaitsee ruumiin keskikohdan takana ja osalla puikkokuoreiden heimon kaloista on rasvaevä. Väriltään puikkokuoreet ovat hopeanharmaita ja väritys tummenee pyrstöä kohden.[2][3][4]

Puikkokuorelajeja tavataan trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta Atlantista, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä. Ne ovat syvän veden kaloja, joita on tavattu aina 2 750 metrin syvyydestä. Ne elävät yksittäin ja niiden ravinto koostuu eläinplanktonista.[2][3][5]

  1. Fish Identification:Family: Microstomatidae Pencil smelts FishBase. Viitattu 23.3.2013. (englanniksi)
  2. a b Family Microstomatidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 23.3.2013. (englanniksi)
  3. a b Family Microstomatidae (PDF) FAO. (englanniksi)
  4. John D. McEachran, Janice D. Fechhelm: Fishes of the Gulf of Mexico: Myxiniformes to Gastroteiformes, s. 373. University of Texas Press, 1998. ISBN 978-0-292-75206-1. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 23.3.2013). (englanniksi)
  5. David J. Randall,Anthony P. Farrell: Deep-sea fishes, s. 57. Academic Press, 1997. ISBN 9780123504401. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 23.3.2013). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.