Ptolemaios Aloroslainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ptolemaios Aloroslainen (m.kreik. Πτολεμαίος ὁ Ἀλωρίτης, Ptolemaios ho Alōritēs; kuoli 365 eaa.) oli makedonialainen ylimys, joka oli kotoisin Aloroksesta. Hän oli Makedonian hallitsija ja ehkä kuningas vuosina 367–365 eaa.

Ptolemaios oli ehkä aikaisemman kuninkaan Amyntas II:n poika, mutta tämä on epävarmaa. Ptolemaios oli naimisissa Amyntas III:n ja tämän vaimon Eurydiken tyttären kanssa. Amyntaan kuoleman jälkeen tämän poika Aleksanteri II nousi valtaistuimelle. Aleksanteri joutui salamurhan uhriksi noin vuonna 367 eaa. Ptolemaiosta pidettiin syyllisenä tähän murhaan. Aleksanterin veli Perdikkas II oli alaikäinen ja Ptolemaioksesta tuli nuoren kuninkaan holhooja tai hallitsija. Ptolemaios saattoi myös julistaa itsensä kuninkaaksi, mutta tästä ei ole varmuutta. Vuonna 365 eaa. Ptolemaios joutui itse salamurhan uhriksi. Tällä kertaa murhan takana oli Perdikkas II. Jos Ptolemaios oli toiminut hallitsijana Perdikkaan ollessa alaikäinen niin on mahdollista että Perdikkaasta oli vuonna 365 eaa. tullut täysi-ikäinen. Saatuaan vallan käsiinsä Perdikkas olisi antanut murhata Ptolemaioksen.[1]

  1. Borza, Eugene N.: In the shadow of Olympus: the emergence of Macedon, s. 190–195. Princeton University Press, 1992. ISBN 9780691008806.