Prypjatski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prypjatskin kansallispuisto sijaitsee Dneprin sivuhaaran Pripetin varrella Valko-Venäjällä
Prypjatskin kansallispuisto sijaitsee Dneprin sivuhaaran Pripetin varrella Valko-Venäjällä
Pripetin kp
Prypetin kansallispuiston sijainti Valko-Venäjän eteläosissa Pripetin varrella
Vuonna 2004 puiston kunniaksi lyöty luonnonsuojeluaiheinen muistoraha

Prypjatski eli Pripetin kansallispuisto (valkoven. Нацыянальны парк Прыпяцкі, Natsyjanalny park Prypjatski, ven. Национальный парк Припятский, Natsionalnyi park Pripjatski) on Valko-Venäjän eteläosissa Homelin alueella sijaitseva kansallispuisto. Kansallispuisto kuuluu Mustaanmereen laskevan Dneprin ja sen suurimman sivuhaaran Pripetin (valkoven. Прыпяць, Prypjats) valuma-alueeseen. Minskistä on puistoon maanteitse noin 250 kilometriä.[1][2]

Kansallispuisto perustettiin vuonna 1996 aiemman, 1969 muodostetun vesistönsuojelualueen perustalle. Puiston pinta-ala on nykyään runsas 850 neliökilometriä. Tämä sijoittuu Homelin alueen Žytkavitšyn, Petrykaun ja Leltšytsyn piirien alueille ja enimmäkseen Pripetin jokilaaksoon pääuoman eteläpuolella.[2][3] Luonnoltaan rikas kansallispuisto on osa Ramsarin sopimukseen kuuluvaa kansainvälistä kosteikkosuojelualuetta, johon liittyy myös Ukrainan puolella saman joen varrella oleva kansallispuisto.

Kansallispuiston hallintokeskus ja puistoa esittelevä luontomuseo on Turaun historiallisessa kaupungissa. Pripetin pohjoisrannalla sijaitsevassa Petrykaun piirin Ljaskovitšin (ven. Лясковичи) kylässä on kansallispuiston opastus- ja majoituskeskus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Määritä nimeke! (jpg) (Valko-Venäjän kansallispuistojen ja muiden suojelualueiden sijaintikartta ja alueiden perustiedot.) Tilanne 1.7.2005. minpriroda.by, Global Environment Facility & UNDP. Viitattu 3.7.2009. (valkovenäjäksi) [vanhentunut linkki]
  2. a b Республики Беларусь Атлас автомобильных дорог (Respubliki Belarus Atlas Avtomobilynyh Dorog) 1:200 000. Государственный комитет по имуществу Республики Беларусь & "Белкартография", Minsk, 2007. ISBN 978-985-508-010-8. (venäjäksi, englanniksi)
  3. Belarus natural history and wildlife (html) National Tourism Agency, Belarus. Viitattu 5.7.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]