Providencia (saari)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Providencia
Providencia ISS004.jpg
Red pog.svg
Colombia location map.svg
Maantiede
Sijainti 13°20′20″N, 81°22′23″W
Saariryhmä San Andrés, Providencia y Santa Catalina
Merialue Karibianmeri
Korkein kohta 360 [1] m
Valtio
Valtio Kolumbia
Departementti San Andrés, Providencia y Santa Catalina
Väestö
Väkiluku 4 147 [2]
Kielet Jamaikan englanti, espanja

Providencia (esp. Isla de Providencia) on vuoristoinen saari, joka sijaitsee Karibialla Costa Rican ja Jamaikan puolivälissä. Vaikka saari on lähempänä Nicaraguaa, se kuuluu Kolumbialle ja on osa San Andrés, Providencia y Santa Catalinan departementtia. Saari on 7 kilometriä pitkä ja 3,5 kilometriä leveä, ja sen korkein kohta on 360 metriä merenpinnan yläpuolella.[1] Vuoden 2005 väestönlaskennan mukaan siellä asui yli 4 100 ihmistä.[2]

Providencialla oli 16301640-luvuilla varhainen puritaaniyhdyskunta, joka oli Massachusettsiin perustetun yhdyskunnan sisarsiirtokunta.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaren alkuperäinen väestö koostuu mustien orjien jälkeläisistä, jotka puhuvat äidinkielenään Jamaikan englantia mutta osaavat yleensä myös espanjaa. Vaikka Kolumbiasta tulleet siirtolaiset ovat lisänneet espanjan käyttöä Providencialla, he ovat yhä vähemmistönä saarella toisin kuin läheisellä San Andrésilla.

Luonnonpuisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaren pohjoispuolella on 995 hehtaarin luonnonpuisto (esp. Parque natural de Providencia), jonka pinta-alasta 905 hehtaaria on merta. Luonnonpuistossa on suojeltuja koralliriuttoja, mangrovemetsikköjä, McBeanin laguuni ja Tres Hermanos -atolli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Devereux, s. 206
  2. a b Censo General 2005 (pdf) (s. 56) Departamento Administrativo Nacional de Estadística. Viitattu 3. joulukuuta 2009. (espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.