Prestwickin lentoasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prestwickin lentoasema
Port-adhair Glaschu-Preastabhaig
IATA-koodi PIK
ICAO-koodi EGPK
Sijainti Prestwick, Skotlanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Koordinaatit 55°30′34″N, 004°35′40″W
Tyyppi Julkinen
Ylläpitäjä Glasgow Prestwick Airport Ltd.
Valmistumisvuosi 1934
Korkeus 20 m
Liikenneyhteydet
Tärkein keskus ja etäisyys Glasgow, 51 km
Kiitotiet
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
03/21 1 905 45 Asfaltti
12/30 2 986 46 Asfaltti/betoni
Matkustajamäärä (2013) 1 145 836
Huomioita
Lähteet NATS,[1]
tilastot UKCAA[2]
glasgowprestwick.com

Prestwickin lentoasema (IATA: PIK, ICAO: EGPK, toiselta nimeltään Glasgow-Prestwickin lentoasema, gaeliksi Port-adhair Glaschu-Preastabhaig) on lentoasema, joka sijaitsee Prestwickissä Skotlannissa, 51 kilometrin päässä Glasgow’n keskustasta.

Kooltaan Prestwickin lentoasema on Skotlannin suurin. Matkustajamäärällä mitattuna se on kuitenkin Edinburghin lentoaseman, Glasgow’n kansainvälisen lentoaseman ja Aberdeenin lentoaseman jälkeen vasta neljänneksi suurin. Kentän vuotuinen matkustajamäärä oli suurimmillaan 2,4 miljoonaa vuonna 2007. Se huipensi kymmenen vuotta kestäneen nopean kasvun, jota vauhdittivat halpalentoyhtiöiden, erityisesti kenttää solmukohtanaan käyttävän Ryanairin, lentojen lisääntyminen. Matkustajamäärä on sen jälkeen kuitenkin huomattavasti vähentynyt: lentoasemaa käytti vuonna 2013 enää noin 1,1 miljoonaa matkustajaa.[2]

Lentoasema avattiin vuonna 1934 pääasiassa koulutuslentoja varten. Vuoden 1935 loppuun mennessä kentällä oli jo hangaari, toimistoja ja lennonjohtotorni. Lentoaseman omisti alun perin David Fowler McIntyre, joka omisti myös Scottish Aviation -lentokonetehtaan.

Vuonna 1938 lentoasemalle rakennettiin tilat matkustajille. Niitä käytettiin, kunnes kenttää laajennettiin lisärahoituksen turvin suihkukoneille sopiviksi. Yhdysvaltain armeijan ilmavoimien lokakuun 1946 diagrammin mukaan Prestwickissä oli 2 012 metrin pituinen kiitotie 14/32 sekä 1 372 metrin pituinen 08/26. Vuonna 1958 kiitotie 13/31 oli 2 134 metrin pituinen. Toukokuussa 1960 se pidennettiin 2 987 metrin pituiseksi. Kuningatar Elisabet kävi avaamassa uuden rullaustien, yhdystien ja terminaalirakennuksen vuonna 1964. Kiitotien 13/31 pidennys aiheutti huomattavaa häiriötä tienkäyttäjille: kiitotien pidennys ristesi Monktonin ja Prestwickin välisen päätien kanssa. Risteyksen liikennettä hallittiin tasoristeyspuomein, kunnes lentokentän kiertävä kehätie saatiin valmiiksi.

Marraskuussa 2013 kiitotie 13/31 numeroitiin uudestaan. Magneettinen pohjoisnapa oli liikkunut niin paljon, että kiitotien uudeksi numeroksi tuli 12/30.

Sotilaskäyttö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain ilmavoimat (USAF) avasi lentoaseman alkuperäiselle paikalle RAF:n entisiä tiloja hyödyntäneen tukikohdan vuonna 1952. Seuraavana vuonna myös lentoaseman Monctonin puolelle avattiin USAF:n tukikohta. Tukikohdat suljettiin vuonna 1966.

Sotaa edeltävinä vuosina lentokentän kehittämiseksi tehtiin kunnianhimoinen suunnitelma, johon sisältyi pääkiitotien pidentäminen 6 400 metrin pituiseksi, tavararatapihan ja rautatieaseman rakentaminen lentokentän yhteyteen sekä laskupaikka lentoveneille ja vesitasoille. Kiitotietä ei kuitenkaan koskaan pidennetty niin pitkäksi, ja lentoveneiden hiipunut suosio teki laskupaikan tarpeettomaksi. Vuosia myöhemmin lentokentän yhteyteen rakennettiin kuitenkin rautatieaseman, jollaista ei ole Glasgow’n kansainvälinellä lentoasemalla eikä Edinburghin lentoasemalla.

Nykyään Prestwickin lentoasemaa käyttävät Ison-Britannian laivaston ilmavoimien kolme Sea King -helikopteria, jotka suorittavat SAR (Search and Rescue, etsintä ja pelastus) -tehtäviä sekä ambulanssilentoja Skotlannin saarille. Vuonna 2009 yksikkö sai ennätykselliset 447 hälytystä, joka oli 20 prosenttia armeijan kyseisenä vuonna suorittamista SAR-tehtävistä.[3]

Lentokonetehtaat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scottish Aviationilla oli Prestwickissä lentokonetehdas vuodesta 1974. Tehtaassa valmistettiin muun muassa Twin Pioneereja sekä myöhemmin Jetstreamejä ja Bulldogeja. Vaikka Scottish Aviationista tuli osa British Aerospacea, lentokoneiden, pääasiassa Jetstreamien, tuotanto Prestwickissä jatkui vuoteen 1998 asti. Tänä aikana Prestwickissä valmistettiin 1 243 lentokonetta.

Siviilikäyttö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prestwick oli alkuun ainoa lentoasema Skotlannissa, jota Atlantin ylittävät lennot saivat käyttää. Tämä johtui siitä, että lentoaseman sijainnin vuoksi siellä oli sumua huomattavasti harvemmin kuin yhdelläkään toisella lentoasemalla Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Nykyisin Prestwick toimii tämän vuoksi usein varakenttänä, kun muita lentoasemia joudutaan sulkemaan sään vuoksi. Näin tapahtui muun muassa talvina 2009–2010 ja 2010–2011, joina Heathrow’n lentoasema jouduttiin sulkemaan väliaikaisesti runsaan lumisateen vuoksi. Tällöin Prestwickille laskeutui jopa mannertenvälisiä lentoja.

British Airwaysin lopetettua säännölliset lennot Prestwickin lentoasemalle vuonna 1983 se on toisinaan käyttänyt kenttää harjoituslentojen tukikohtana, erityisesti Concorden lentäjille. Concordet kävivätkin aikoinaan Prestwickissä melko säännöllisesti. Prestwickin lentoasemalla koulutetaan vielä nykyäänkin lentäjiä. Yleisimmät konetyypit, joilla tehdään koulutuslentoja, ovat Boeing 737 ja 757 sekä Airbus A320-sarja. Kenttää käyttävät tankkausvälilaskuihin myös sotilaskoneet, kuten KC-10 Extender. Prestwick oli myös Skotlannin ensimmäinen lentoasema, jolla Boeing 787 vieraili.

Elvis Presley

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prestwickin lentoasemaa pidetään ainoana paikkana Yhdistyneen kuningaskunnan alueella, jossa Elvis Presley kävi. Häntä kuljettanut Yhdysvaltain maavoimien kuljetuskone teki siellä tankkausvälilaskun vuonna 1960 matkalla Berliinistä Yhdysvaltoihin.[4][5] Prestwickin lentoasemalle avattiin vuonna 2006 hänen nimeään kantava oleskelutila.

Everton F.C.:n puheenjohtaja Bill Kenwright kertoi kuitenkin radiohaastattelussa huhtikuussa 2008, että Elvis vietti päivän Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuonna 1958, jolloin Tommy Steele esitteli hänelle Lontoota.[6] Steele vahvisti myöhemmin tarinan, mutta kertoi harmittelevansa sitä, että salaisuudeksi tarkoitettu asia oli päässyt vuotamaan julkisuuteen.[7] Prestwickin lentoaseman toimitusjohtaja Mark Rodwell vastasi kuitenkin näihin väitteisiin sanomalla Prestwickin olevan Yhdistyneen kuningaskunnan ainoa paikka, jossa Elvis kävi, kunnes toisin todistetaan.

Prestwickin lentoasema ilmasta nähtynä

Vuonna 1991 Prestwickin lentoaseman omistanut BAA Limited siirsi kaiken Atlantin ylittävän liikenteen Glasgow’n kansainväliselle lentoasemalle ja myi Prestwickin. 1990-luvun alusta sen puoleenväliin Prestwickin matkustajamäärät putosivat rajusti, ja kenttää käyttivät säännöllisesti vain rahti- ja tilauslennot. Lentoaseman tulevaisuus näytti epävarmalta.

Prestwickin uusi nousu alkoi vuonna 1992, kun kanadalaisyrittäjä Matthew Hudson osti sen.[8] Hudson käynnisti lentokentän rautatieaseman rakennustyöt, jolloin Prestwickistä tuli Skotlannin ainoa lentoasema, jolla on oma rautatieasema.[9] Irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair aloitti lennot Prestwickistä Dubliniin. Vuotta myöhemmin se avasi reitin myös Lontooseen. 1990-luvun loppupuolella halpalentoyhtiöiden nopea kasvu Euroopassa nosti myös Prestwickin lentoaseman matkustajamäärää.

Hudson myi lentoaseman vuonna 1998 skotlantilaiselle liikenneyhtiö Stagecoach Groupille,[8][10] joka taas myi sen uusiseelantilaiselle Infratilille vuonna 2001.[11]

Prestwickin lentoaseman lähtöselvitysalue

Kukoistavien halpalentojen lisäksi Prestwick oli myös 2000-luvulla tärkeä sotilaskoneiden välitankkauspaikka. Myös rahtiliikenne on lisääntynyt. Suurin osa Skotlannin Boeing 747 -rahtilennoista käyttää juuri Prestwickiä.

Infratil omisti Prestwickin vuodesta 2001 eteenpäin. Se remontoi terminaalin huhtikuussa 2005, jolloin lentokentän tunnuslauseeksi tuli Glasgow’n murteen sanonta "pure dead brilliant". Osa uudelleenbrändäyksestä oli kiistanalaista, erityisesti lentokentän baarin helmikuussa 2006 käyttöön otettu uusi logo. Siinä oli tajuton, kilttiin pukeutunut mies tyhjän viskipullon kanssa. Vaikka logon vastustajat sanoivat, että se antoi Skotlannista väärän kuvan ulkomaalaisille ja nolostutti paikallisia, lentokentän johtoporras sanoi sen olevan "hauska ja visuaalisesti stimuloiva". Se poistettiin kuitenkin muutama viikko käyttöön ottamisen jälkeen, koska Etelä-Ayrshiren viranomaisten mielestä se vähätteli alkoholin liikakäyttöä. "Pure dead brilliant" -brändäys poistettiin pääterminaalista tammikuussa 2014.[12]

Airbus A380 vieraili Prestwickissä ensimmäistä kertaa 5. syyskuuta 2009.

8. maaliskuuta 2013 Infratil ilmoitti myyvänsä Prestwickin lentoaseman. Kenttää ei ostanut kukaan ennen lokakuuta 2013, jolloin Skotlannin hallitus kertoi aikeistaan ostaa kenttä julkiseen omistukseen.[13][14] Tappiota tekevä lentoasema siirtyi hallituksen omistukseen 22. lokakuuta yhden punnan hintaan.[15][16] Kauppa valmistui marraskuun lopussa 2013. Skotlannin varapääministeri Nicola Sturgeon kommentoi, että lentokentän yksityisomistus olisi ollut mieluisampi vaihtoehto, mutta kentän luomien työpaikkojen suojeleminen pakotti hallituksen ottamaan lentokentän haltuunsa.[17]

Kesäkuussa 2014 Ryanair ilmoitti siirtävänsä osan lennoistaan Glasgow’n kansainväliselle lentoasemalle lokakuuhun 2014 mennessä.[18]

Lentoyhtiöt ja kohteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ryanairin Boeing 737-800 Prestwickissä
Lentoyhtiö Kohteet
Ryanair Alicante, Barcelona, Fuerteventura, Gran Canaria, Knock, Lanzarote, Málaga, Teneriffa-Etelä
Kausittainen: Carcassonne, Chaniá, Faro, Ibiza, Korfu, Carcassonne, Malta, Murcia, Palma de Mallorca, Pisa, Reus, Rooma-Ciampino
Air France Cargon Boeing 747-400F Prestwickissä
Lentoyhtiö Kohteet
Air France Cargo Chicago-O'Hare, Pariisi-Charles de Gaulle
Cargolux Houston-Intercontinental, Los Angeles, Luxemburg, Seattle-Tacoma

Matkustajamäärä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuosi Matkustajamäärä Osuus Yhdistyneen
kuningaskunnan lentoasemien
matkustajamäärästä
Uusia reittejä
1992 11 000 0,0%
1993 10 000 0,0%
1994 135 000 0,1% Dublin
1995 313 000 0.2% Lontoo-Stansted
1996 522 000 0,4%
1997 567 000 0,4%
1998 558 000 0,4% Beauvais
1999 702 000 0,4%
2000 905 000 0,5%
2001 1 232 000 0,7%
2002 1 486 000 0,8% Moss/Rygge
2003 1 854 000 0,9% Barcelona, Bournemouth, Shannon, Göteborg-City
2004 2 159 000 1,0%
2005 2 405 000 1,1% Krakova
2006 2 395 000 1,0% Derry, Gdansk, Varsova-Chopin, Amsterdam
2007 2 421 000 1,0% Belfast, Cork, Kaunas, Budapest, Grenoble
2008 2 415 755 1,0%
2009 1 817 727 0,8%
2010 1 662 744
2011 1 297 119 Carcassonne, Malta
2012 1 067 933 Barcelona, Bydgoszcz, Chaniá, Varsova-Modlin
2013 1 145 836

Matkustajamäärä kohteittain

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Prestwickin lentoaseman matkustajamäärät kohteittain
Sija
(2013)
Kohde Matkustajia
(2013)
Matkustajia
(2012)
Muutos
1 Irlanti Dublin 131 977 124 896 Nousua 6%
2 Espanja Alicante 89 903 87 024 Nousua 3%
3 Espanja Málaga 89 667 85 111 Nousua 5%
4 Espanja Barcelona 87 214 78 590 Nousua 11%
5 Yhdistynyt kuningaskunta Derry 69 454 72 752 Laskua 5%
6 Espanja Teneriffa-Etelä 66 942 61 634 Nousua 9%
7 Portugali Faro 65 568 64 043 Nousua 2%
8 Espanja Palma de Mallorca 62 031 50 959 Nousua 22%
9 Puola Wrocław 43 401 35 529 Nousua 22%
10 Ranska Beauvais-Tillé 39 743 45 927 Laskua 13%
11 Puola Varsova-Chopin 34 431 15 786 Nousua 118%
12 Espanja Lanzarote 32 430 28 972 Nousua 12%
13 Latvia Riika 31 477 20 159 Nousua 56%
14 Puola Bydgoszcz 30 846 25 283 Nousua 22%
15 Espanja Murcia-San Javier 30 471 30 478 Muuttumaton
16 Espanja Gran Canaria 28 668 27 678 Nousua 4%
17 Italia Milano-Bergamo 28 132 25 617 Nousua 10%
18 Espanja Ibiza 27 446 19 123 Nousua 44%
19 Italia Rooma-Ciampino 18 863 17 970 Nousua 5%
20 Espanja Reus 18 776 18 168 Nousua 3%
21 Espanja Fuerteventura 18 640 21 339 Laskua 13%
22 Ranska Carcassonne 17 687 16 839 Nousua 5%
23 Puola Rzeszow 17 253
24 Italia Pisa 17 222 17 984 Laskua 4%
25 Puola Varsova-Modlin 11 664 18 909 Laskua 38%
Lähde: UKCAA[19][20]
 1. EGPK - Prestwick (.pdf) NATS. Viitattu 19.9.2014. (englanniksi)
 2. a b Air Passengers by Type and Nationality of Operator 2013 (.pdf) United Kingdom Civil Aviation Authority. Arkistoitu 14.3.2014. Viitattu 19.9.2014. (englanniksi)
 3. Helicopter rescue unit has busiest year on record 11.3.2010. STV News. Arkistoitu 21.12.2014. Viitattu 20.9.2014. (englanniksi)
 4. Elvis fans all shook up ... 50 years after Prestwick Evening Times. Arkistoitu 17.10.2013. Viitattu 20.9.2014. (englanniksi)
 5. Were you there when Elvis landed in Prestwick? 19.2.2010. maybole.org. Viitattu 20.9.2014. (englanniksi)
 6. Elvis's secret UK visit revealed 22.4.2008. BBC News. Viitattu 20.9.2014. (englanniksi)
 7. Revealed . . . Elvis's secret visit to London (with a little help from rock rival Tommy Steele) Mail Online. 22.4.2008. Daily Mail. Viitattu 20.9.2014. (englanniksi)
 8. a b Bus and train firm takes to the air 2.5.1998. The Independent. Viitattu 20.9.2014. (englanniksi)
 9. Train travel 'first' claimed by Prestwick 9.4.1993. Herald Scotland. Viitattu 21.9.2014. (englanniksi)
 10. Hudson takes to the wing 24.2.1999. The Herald. Arkistoitu 13.7.2015. Viitattu 21.9.2014. (englanniksi)
 11. Infratil Acquires Majority Shareholding In Glasgow Prestwick International Airport 22.1.2001. Infratil. Arkistoitu 15.7.2014. Viitattu 21.9.2014. (englanniksi)
 12. Prestwick Airport ditches "Pure Dead Brilliant" slogan 17.1.2014. Daily Record. Viitattu 21.9.2014. (englanniksi)
 13. Scottish Government to pursue taking over Glasgow Prestwick Airport 9.10.2013. Infratil. Arkistoitu 11.7.2015. Viitattu 21.9.2014. (englanniksi)
 14. Prestwick Airport to be nationalised in bid to safeguard jobs 8.10.2013. Herald Scotland. Viitattu 21.9.2014. (englanniksi)
 15. Scottish Government buy Prestwick Airport for £1, placing it back into public ownership 23.11.2013. Daily Record. Viitattu 21.9.2014. (englanniksi)
 16. Prestwick Airport sold to Scottish government for £1 24.11.2013. BBC News. Viitattu 21.9.2014. (englanniksi)
 17. Prestwick Sale Completed. Airliner World, helmikuu 2014, s. 8.
 18. Ryanair launches new Dublin-Glasgow Intl Route 3.7.2014. Ryanair. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 21.9.2014. (englanniksi)
 19. International Air Passenger Traffic To and From Reporting Airports for 2013 - Comparison with the Previous Year (.pdf) United Kingdom Civil Aviation Authority. Arkistoitu 4.7.2015. Viitattu 22.9.2014. (englanniksi)
 20. Domestic Air Passenger Traffic To and From Reporting Airports for 2013 - Comparison with the Previous Year (.pdf) United Kingdom Civil Aviation Authority. Arkistoitu 14.3.2014. Viitattu 22.9.2014. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Glasgow Prestwick Airport