Presbyornis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Presbyornis
Taiteilijan näkemys Presbyornis pervetus-lajista
Taiteilijan näkemys Presbyornis pervetus-lajista
Paleoseeni - Eoseeni
62–55 Ma
(mahdollisesti oligoseenille asti)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Sorsalinnut Anseriformes
Heimo: Presbyornithidae
Suku: Presbyornis
Wetmore, 1926
Synonyymit
  • Nautilornis Wetmore, 1926
  • Coltonia Hardy, 1959
Lajit
  • P. pervetus Wetmore, 1926 (tyyppilaji)
  • P. recurvirostris (Hardy, 1959; kiistelty)
  • P. isoni Olson, 1994
Katso myös

  Presbyornis Commonsissa

Presbyornis on sukupuuttoon kuollut sorsalintujen suku. Se sisältää kaksi yksiselitteisesti hyväksyttyä lajia; hyvin tunnettu P. pervetus ja paljon huonommin tunnettu P. isoni. P. pervetus oli suunnilleen hanhen kokoinen ja muotoinen, mutta sillä oli pidemmät jalat; P. isoni, tunnetaan muutamista luista, oli paljon suurempi, yli joutsenen koon. Muita epävarmemmin tähän sukuun luettuja fossiileja tunnetaan myös.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presbyornis oli yksi ensimmäisistä sorsalinnuista. Se oli pitkäjalkainen ja –kaulainen lintu, ja niin kevytrakenteinen että sitä aluksi pidettiin flamingona. Se uudellenluokiteltiin myöhemmin sorsalinnuksi, kun huomattiin sen pään ja nokan sorsamaiset piirteet. Useiden fossiililöytöjen perusteella Presbyorniksen uskotaan mahdollisesti eläneen matalien järvien reunoilla. Se käytti leveää, litteää nokkaansa ruoan (pienten eläinten ja kasvien) suodattamiseen vedestä puolisukeltajien tapaan.

Fossiilit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma Presbyornis pervetuksen luurankoja (näyte AMNH 28505) American Museum of Natural Historyssä.

Fossiiliaineisto sisältää useita kokonaisia luurankoja Green River -kerrostumasta (varhaiselta eoseenilta).[1] Tämä viittaa siihen että nämä linnut pesivät yhdyskuntina, samaan tapaan kuin useat yhdyskunta-pesivät vesilinnut tai kahlaajat nykyään. Tämän linnun lajeja on myös löydetty Marylandista, Utahista, Englannista,[2] ja Mongoliasta.[3] Fossiileja säilytetään Smithsonian-instituutissa, Natural History Museumissa, Lontoossa, ja KUVP:ssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dixon, Dougal & Cox, Barry & Savage, R.J.G & Gardiner, Brian: The Macmillan illustrated encyclopedia of dinosaurs and prehistoric animals. New York: Collier Books, Macmillan Publishing Company, 1992. ISBN 0-02-042981-9. (englanniksi)
  • Morgan, Ben & Bingham, Caroline: Dinosaurukset : suuri dinosauruskirja. Suomentanut Niemi, Marko. Helsinki: Readme.fi, 2011. ISBN 978-952-220-416-5.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wetmore, Alexander 1926. Fossil birds from the Green River Deposits of Eastern Utah. Annals of the Carnegie Museum 16: 391-402.
  2. Dyke, Gareth J. 2001. The fossil waterfowl (Aves: Anseriformes) from the Eocene of England. American Museum Novitates 3354: 1-15. [1]
  3. Kurochkin, Evgeny N; Dyke, Gareth J. & Karhu, Alexandr A. 2002. A new Presbyornithid bird (Aves, Anseriformes) from the late Cretaceous of southern Mongolia. American Museum Novitates 3386: 1-11. [2]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]