Prepaid-liittymä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Prepaid)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Prepaid-liittymä on matkapuhelinliittymätyyppi, jossa asiakas maksaa liittymän käytöstä etukäteen. Käytön jälkeen maksettavia liittymiä kutsutaan tavallisesti post-paid- tai arkikielessä laskutusliittymiksi. Suomessa prepaid-liittymien käyttö on harvinaista verrattuna muuhun Eurooppaan. Yleisesti Euroopan maissa prepaid-liittymien osuus liittymämarkkinoista vaihtelee 40–90 prosentissa, Suomessa niiden osuus on vain noin 10 prosenttia, mutta niiden käyttö yleistyy Suomessakin koko ajan.[1]

Suomessa prepaid-liittymien käyttäjät ovat vielä osittain operaattoreille anonyymejä. Asiakkaiden ei tarvitse luovuttaa laskutusta varten henkilötietojaan operaattorille, kuten tavallisissa puhelinliittymissä. Silti prepaidit ovat poliisin jäljitettävissä tarpeen vaatiessa esimerkiksi rikosta selvitettäessä.[2] Prepaid-liittymien pakkorekisteröinti ostohetkellä on aihe, joka nousee pinnalle silloin tällöin, mutta vielä siitä ei ole tehty lopullisia päätöksiä. Rekisteröinti on käytössä mm. Australiassa, Italiassa, Sveitsissä, Turkissa, Kiinassa, Intiassa, Malesiassa, Thaimaassa, Taiwanissa, Singaporessa, Venäjällä, Saksassa ja Espanjassa.

Prepaid-liittymän edut ja haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prepaid-liittymässä on varmasti toimiva saldoraja ja liittymän voi ladata milloin haluaa. Puhelinkuluja voi kontrolloida maksamalla liittymän etukäteen, jolloin käyttäjä ei voi puhua yli varojensa. Prepaid-liittymä on helppo hankkia myös tilapäiskäyttöön, mutta liittymän aloituspakkaus täytyy hankkia ennen käyttöönottoa. Prepaid-liittymässä ei ole kuukausimaksuja, mutta liittymä pidetään aktiivisena säännöllisillä, operaattorista riippuen korkeintaan 6–12 kk välein tapahtuvilla latauksilla, joista aiheutuu vuotuinen vähimmäiskulu. Käyttämätön osa saldosta jää käyttämättä, jos ylläpitolatausta ei suorita. Tämä rajoittaa kortin käyttöä passiivisissa sovelluksissa, esimerkiksi etävalvonnassa. Alkusaldo on käytettävä alle kuudessa kuukaudessa. Prepaid-liittymissä on hyvä anonymiteetti. Jos prepaid-korttia käytetään puhelimessa, jota on käytetty tunnistettavan SIM-kortin kanssa, puhelimen IMEI-koodi jää kuitenkin tietoon ja se voidaan yhdistää aikaisemmin käytettyihin tai myöhemmin käytettäviin tunnettuihin SIM-kortteihin. Prepaid-liittymän ominaisuudet saattavat olla rajoitetumpia verrattuna "tavallisiin" laskullisiin postpaid-liittymiin. Prepaid-liittymää ei laista johtuen voi käyttää mobiilimaksamiseen, pois lukien digitaalisesti toimitettava sisältö, esim. soittoäänet.

Prepaid-liittymän käyttö Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prepaid-liittymiä ja latausseteleitä voi ostaa muun muassa R-kioskilta, operaattoreiden myymälöistä, huoltoasemilta ja joistakin muista vastaavista kaupoista. Aloituspakkaus täytyy hankkia ennen liittymän käyttöönottoa. Tähän pakettiin kuuluvat SIM-kortti puhelinnumeroineen, PIN-koodi, puheaikaa ja liittymän käyttöohjeet sekä toimitusehdot.

Prepaid-liittymän kulut maksetaan ennakkoon joko lataussetelillä, internetissä tai Ottopiste-automaatilla. Prepaid-liittymät ovat ennen olleet tuntuvasti kalliimpia kuin jälkilaskutusliittymät, mutta kovan kilpailun myötä nykyään niiden hinnat vastaavat yleensä halvimpien minuuttihinnoiteltujen laskuliittymien hintoja. Osa suomalaisista prepaid-liittymistä on palveluvalikoimiltaan rajoitettuja, eli kaikki laskuliittymän lisäpalvelut eivät välttämättä toimi.

Prepaid-liittymät ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisista Prepaid-liittymistä DNA:n sopimuksettomissa ja liittymä-sopimuksellisissa Prepaid- ja Latausliittymissä sekä Saunalahti prepaid- ja liittymä-sopimuksellisissa latausliittymissä on mahdollisuus käyttöön ulkomailla, eli niissä toimii verkkovierailu (engl. roaming).[3]

Numerot Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prepaid-liittymät pystyy yleensä erottamaan laskutusliittymistä puhelinnumeron perusteella. Esimerkiksi DNA:n prepaid-liittymien numerot alkavat operaattoritunnuksella 041. Saunalahden prepaidit käyttävät operaattoritunnusta 046, mutta myös tämän alkuisia postpaid-liittymiä on olemassa. Yleisten sopimuksettomien Prepaid-liittymien lisäksi Suomessa on olemassa myös liittymäsopimuksellisia prepaid-liittymiä, joissa numeronsiirto on mahdollista laskutusliittymäksi tai kokonaan toiselle operaattorille. Sopimuksellisien prepaid-liittymien, joista operaattorit käyttävät nimeä latausliittymä, numerot ovat samasta numeroavaruudesta kuin laskutusliittymien, eikä numerosta pysty tunnistamaan liittymän tyyppiä. Myös liittymäsopimuksellisen prepaid-liittymän avaus onnistuu ilman vakuusmaksun suoritusta, vaikka liittymän avaajalla olisi maksuhäiriömerkintä, kun taas sopimuksellisen laskutettavan liittymän avaus ei yleensä ilman vakuusmaksun suorittamista onnistu.

Prepaid-puhelinliittymän tarjoajia Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • DNA
  • Saunalahti
  • Telia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]