Praedor (sarjakuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Praedor on suomalaisen Petri Hiltusen piirtämä sarjakuva, joka sijoittuu Jaconian fantasiamaailmaan. Praedorit ovat sotureita, jotka etsivät aarteita hirviöiden kansoittamilta alueilta, Borvariasta. Tarinat ovat luonteeltaan miekka ja magia -tyylin fantasiaa.

Hiltunen kuitenkin pyrkii kääntämään fantasiagenren kliseitä nurinniskoin[1]. Hän on ottanut sarjaansa vaikutteita mm. italowesterneistä[1].

Hiltunen piirsi ensimmäisen Praedor-sarjakuvan vuonna 1985[1]. Koston merkki ilmestyi vuonna 1986[1].

Praedor-sarjakuvia on ilmestynyt mm. Tähtivaeltaja-, Magus- ja Jysäys-lehdissä. Maguksessa ilmestyneet tarinat Kuninkaan lapset ja Kuolleen jumalan palvelija on julkaistu myös samannimisinä albumeina, ja muissa lehdissä ilmestyneistä lyhyemmistä tarinoista on koottu kolmas Praedor-albumi Koston merkki.

Ville Vuorelan vuonna 2000 tekemän, samaan kuvitteelliseen paikkaan sijoittuvan roolipelin vaikutuksesta Praedorista kehittyi useiden kirjoittajien jakama yhteinen fantasiamaailma[1]. Praedorin maailmaan sijoittuvia tarinoita ovat sittemmin kirjoittaneet mm. Vuorela ja Erkka Leppänen[1]. Kaikkiaan kirjoittajia on parikymmentä[1]. Kirjoja on julkaistu vuoteen 2021 mennessä 20 kappaletta[1]. Praedor-roolipelin ympärille kehittynyt pitkäaikainen ja aktiivinen yhteisö on Suomessa ainutlaatuinen ilmiö[1].

Burger Games on julkaissut Praedor-sarjakuviin perustuvan Praedor-roolipelin.

Joulukuussa 2020 roolipelistä ilmestyi uudistettu laitos[1].

Sarjakuva-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.