Power over Ethernet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Power over Ethernet eli PoE on tekniikka, jolla voidaan syöttää käyttöjännite esimerkiksi WLAN-tukiasemalle kierretyn parikaapelin avulla. Standardi olettaa kaapeloinnin olevan vähintään tasoa CAT5. Muita tärkeitä käyttösovelluksia ovat mm. IP-puhelimet, WLAN-lähettimet, valvontakamerat sekä pienet tietokoneet

Power over Ethernet on standardoitu IEEE 802.3af-standardissa ja yksittäisen liitettävän laitteen (PD = Powered Device) suurin tehontarve saa olla 15.4W ja jännite 48V. Kaapelin pituus ei saa ylittää 100 metriä (330 jalkaa). Suurempaan tehontarpeeseen on määritelty PoE+ (PoE plus), joka määritellään standardissa IEEE 802.3at. PoE+ laitteen suurin tehontarve saa olla 25.5W. PoE+ standardin syöttöteho on maksimissaan 30W.

Standardoidun PoE:n lisäksi on yleisesti käytössä epästandardeja tapoja syöttää käyttösähkö datapäätelaitteelle datakaapelissa. Yleisin menettely on, että päätelaitteen oma virtalähde kytketään kaapelin väliin toisessa päässä ja laitte joko osaa ottaa sähkönsä datakaapelista suoraan tai sinnekin päähän tulee väliin haarotin datalle ja käyttösähkölle. Tekniikka kulkee yleisesti nimellä Passive PoE, joka tarkoittaa, että siihen ei ole rakennettu standardin vaatimaa laitteen tunnistusta ja tehon valvontaa.

Virransyöttöön tarvitaan PoE-kytkin tai injektori (Power sourcing equipment, PSE). Virta syötetään kaapeliin joko parikaapelin käyttämättömien parien kautta (mode B) tai datan seassa (mode A). Mode B on mahdollista vain 10/100Mbit siirtoluokilla, jotka eivät käytä molempia pareja datan siirtoon. Molempien parien käyttö yhtä aikaa on kielletty standardissa 802.3at. PoE+-yhteensopivan laitteen tulee osata vastaanottaa käyttöjännite kummalla tavalla tahansa. Parikaapeliin syötetty jännite vaihtelee 44-57 voltin välillä riippuen tapauksesta ja häviöistä. Liitettävä laite muodostaa tästä PoE-jännitteestä itselleen sopivan käyttöjännitteen.

Liitettävien laitteiden on oltava PoE-yhteensopivia.

Liitettävä laite tulee tunnistaa fyysisellä tasolla, lisäksi PD:n on ilmoitettava teholuokkansa ennen syöttöjännitteen kytkeytymistä.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.