Potsdamin sopimus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Atlee, Truman ja Stalin

Potsdam Agreement (saksaksi: Potsdamer Abkommen) oli elokuussa 1945 solmittu sopimus kolmen toisen maailmansodan liittolaisen; Yhdistyneen kuningaskunnan, Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä. Se koski Saksan, sen rajojen muutoksia ja koko maan sotilaallista miehitystä ja jälleenrakentamista. Se käsitteli myös Saksan demilitarisointia, hyvityksiä, sotarikollisten syytteeseenpanoa ja etnisten saksalaisten massakarkottamista eri puolilta Eurooppaa.

Tiedonantona toteutettu sopimus ei ollut kansainvälisen oikeuden mukaan rauhansopimus, vaikka se loikin toteutuneita tosiasioita. Se korvattiin Saksan lopullista järjestelyä koskevalla sopimuksella, joka allekirjoitettiin 12. syyskuuta 1990.

Koska De Gaullea ei ollut kutsuttu konferenssiin, Ranska vastusti Potsdamin sopimusten täytäntöönpanoa miehitysvyöhykkeellään. Erityisesti ranskalaiset kieltäytyivät siirtämästä karkotettuja saksalaisia ​​idästä. Ranskalaiset eivät myöskään hyväksyneet mitään velvollisuutta noudattaa Potsdamin sopimusta liittoutuneiden valvontakomission menettelyissä; erityisesti vastustamalla kaikkia ehdotuksia jotka olisivat voineet johtaa Saksojen yhdistymiseen.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Potsdam Agreement