Potilasvahinkolautakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Potilasvahinkolautakunta on potilasvakuutuksen korvausasioita käsittelevä lakisääteinen toimielin. Tyypillisimmin lautakunnalta pyydetään ratkaisusuositusta silloin kun Potilasvakuutuskeskus on antanut kielteisen korvauspäätöksen.

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potilasvahinkolautakunta on itsenäinen potilasvahinkoasioita käsittelevä asiantuntijaelin, jonka tehtävänä on antaa ratkaisusuositus potilasvahinkoasiassa korvauksenhakijan, Potilasvakuutuskeskuksen tai terveyden- ja sairaanhoitotoimintaa harjoittavan pyynnöstä. Lautakunta voi myös antaa tuomioistuimen tai asianosaisen pyynnöstä lausunnon tuomioistuimessa käsiteltävänä olevassa korvausasiassa.

Lausuntopyyntöjen käsittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potilasvakuutuskeskus huolehtii keskitetysti Suomessa sattuneiden potilasvahinkojen korvaamisesta. Ensivaiheessa korvausta haetaan Potilasvakuutuskeskukselta, josta voi saada myös ohjausta korvaushakemuksen tekemiseen.

Potilasvahinkolautakunta voi käsitellä asian ja antaa ratkaisusuosituksen vasta sen jälkeen, kun Potilasvakuutuskeskus on antanut asiassa oman päätöksensä.

Korvauksen hakija voi pyytää lautakunnan lausuntoa vapaamuotoisella hakemuksella. Asian käsittely lautakunnassa on lausunnon pyytäjälle maksuton.

Lautakunnan organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimikaudella 2018-2020 lautakunnan puheenjohtajana on OTL, VT Juhani Kaivola. Varapuheenjohtajina ovat valiokuntaneuvos Päivi Salo ja esittelijäneuvos Marja-Liisa Judström.

Jäsenet ja varajäsenet toimikaudella 2018-2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lautakunnan puheenjohtajana on OTL, VT Juhani Kaivola.

Varapuheenjohtajina ovat esittelijäneuvos Marja-Liisa Judström ja valiokuntaneuvos Päivi Salo.

Varsinaisina jäseninä ovat ylilääkäri Jussi Haapala, professori Ari Harjula, OTK Jaana Laine, ylilääkäri Annamaija Sutela ja laatupäällikkö Katja Tähkä.

Varajäseninä ovat erikoishammaslääkäri Jari Ahlberg, dosentti Sari Atula, erikoislääkäri Kaisa Nissinen-Paatsamala, kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen, kehitysjohtaja Nina Hahtela, dosentti Vesa Virtanen, professori Heikki Saha, dosentti Pentti Kallio, OTM Kaisa Laine, VT Suvi Miettunen, OTM Jesse Kiviranta, OTK Riitta Kokko-Herrala, dosentti Jyrki Kössi, dosentti Kimmo Taari, johtava ylilääkäri Teemu Moilanen ja OTM Hanna Tossavainen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juha Mikkola, Martti Mikkonen, Iisa Suhonen, Pentti Kallio: Potilasvahinko. Suomen Vakuutusalan Koulutus ja Kustannus, 2004. ISBN 952-9770-78-2.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]