Poste restante

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee postipalvelua. Poste Restante on myös Paajasen albumi.

Poste restante eli noutoposti tarkoittaa palvelua, jossa yksityishenkilö tai oikeushenkilö (esimerkiksi yritys tai yhteisö) noutaa Poste restante -osoitteeseen lähetetyn postin itse postitoimistosta. Poste restante -palvelu on maksuton palvelu Suomessa. Aiemmin Poste restante -osoitteeseen pystyi vastaanottamaan lähetyksiä myös nimimerkillä, mutta Posti lopetti nimimerkin käyttämisen mahdollisuuden huhtikuun 2013 alusta[1] lisääntyneen rikollisen käytön takia[2]. Termi Poste restante tulee ranskan kielestä ja tarkoittaa ’jäävää postia’.[3]

Postinjakelu voidaan myös kääntää Poste restante -osoitteeseen, mikäli esimerkiksi väliaikaisesti ei voida käyttää tavallista postiosoitetta. Tästä tulee tehdä kirjallinen sopimus Postin kanssa.

Poste restante -osoite merkitään seuraavassa muodossa:

Matti Meikäläinen

Poste Restante

00100 HELSINKI

Tällöin Matti Meikäläisen posti ohjataan Helsingin pääpostikonttoriin, josta sen voi käydä noutamassa. Tilaaja voi itse valita minkä tahansa Postin myymälän tai myyntipisteen, josta haluaa lähetyksiään noutaa. Lähetykset ohjautuvat toimipaikkaan postinumeron perusteella.

Aiemmin tavalliset kirjeet ja lehdet eli ilman kuittausta luovutettavat lähetykset annettiin sille, joka niitä toimipaikassa pyysi. Maaliskuussa 2013 Posti ilmoitti muuttavansa käytäntöään ja kaikkien Poste Restantesta lähetyksiä noutavien on todistettava henkilöllisyytensä 1. huhtikuuta 2013 lähtien ja noudettavan lähetyksen täytyy olla osoitettu noutajalle.[4]

Suomessa Poste restante -osoitteeseen tulleita kirjelähetyksiä säilytetään postikonttorissa 14 vuorokautta ja paketteja 7 vuorokautta .

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Itella Posti yhtenäistää Poste restante -palvelun kansainvälisen toimintatavan mukaiseksi Itella Oyj. Viitattu 11.3.2013.
  2. Alman maakuntalehdet: Nimetön poste restante loppuu 2.2.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 2.2.2013.
  3. Kaarina Turtia: Sivistyssanat, s. 770–771. Otava, Helsinki 2001.
  4. Itella Posti yhtenäistää Poste restante -palvelun kansainvälisen toimintatavan mukaiseksi, Posti.fi, 8.3.2013

 

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.