Portugalin maantiede

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Portugali satelliittikuvassa tammikuussa 2004.

Portugali on rannikkovaltio Iberian niemimaalla Lounais-Euroopassa. Sen ainoa naapurimaa on Espanja, jonka kanssa sillä on yhteistä rajaa pohjoisessa ja idässä. Länsi- ja eteläpuolella on Atlantin valtameri.

Portugalin pinta-ala on 92 391 km², josta vesialueita on 440 km². Maahan kuuluvat manner-Portugalin lisäksi Atlantilla sijaitsevat Madeiran ja Azorien saaret, jotka ovat autonomisia alueita. Lisäksi asumattomat Selvagenssaaret ovat osa Portugalia. Portugalin alue on kuudesosa Iberian niemimaasta.

Manner-Portugalin jakaa kahtia maan pisin joki Tagus. Pisin kokonaan Portugalin alueella sijaitseva joki on Rio Mondego. Muita jokia ovat esimerkiksi Douro, Minho, Lima, Vouga, Mondego, Sado ja Guadiana. Manner-Portugalin korkein kohta (1 991 m) sijaitsee Serra da Estrelan vuoristossa. Koko maan korkein vuori on Azoreilla sijaitseva Pico, jonka huippu kohoaa 2 351 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle. Azorit ja Madeira ovat tuliperäisiä.

Portugalilla on yhteistä maarajaa Espanjan kanssa 1 214 kilometriä. Rantaviivaa Atlanttiin Portugalilla on 1 793 kilometriä[1]. Portugalissa on myös pieniä järviä ja lampia, kuten Lagoa Comprida ja Lagoa Escura. Lissabonin piirissä sijaitsee manner-Euroopan läntisin kohta Cabo da Roca. Maan suurin kaupunki ja pääkaupunki on Lissabon. Pohjois-Portugali on vuoristoisempaa, kun etelämpänä maa on kumpuilevaa tasankoa.

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/po.html