Porton Down

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymää Porton Downin porteilta.

Porton Down on eräs Yhdistyneen kuningaskunnan asevoimien tutkimuskeskus. Yksikön nimi on DSTL.[1] Tutkimusyksikkö avattiin vuonna 1916.[2] Se sijaitsee Englannin Wiltshiressä. Siellä kehitettiin kemiallisia aseita, sekä valmistettiin ja tutkittiin ainakin sariini-kaasua ja CS-kaasua (ei-kuolettava kyynelkaasu), mahdollisesti myös muita myrkkykaasuja.[3] ICI:n kehittämä VX-hermokaasun kaava siirtyi Porton Downin tutkimusyksikköön 1954. ICI kehitti VX:n vuonna 1952. Iso-Britannia oli tehnyt ensimmäisen ydinkokeensa samana vuonna (1952) – mutta Britannian ydinaseiden kehittely tapahtui Harwellissa ja Aldermastonissa.

Kemiallisten aseiden säilytystä ja varastointia koskeva sulkusopimus määräsi sopineet maat hävittämään kemialliset aseensa vuonna 1993. Tuon jälkeen Porton Downin tutkimuslaboratorioissa on tutkittu muun muassa Ebola-virusta.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Mitä Missä Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1983, osio Puolustusvoimat: Kemiallinen sodankäynti, s. 207–212. ISBN 951-1-06728-1. (sid.) Otava, Helsinki – Keuruu. 1982. (33.vsk)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.  –  en: Porton Down