Portimojärvi (Ranua)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Portimojärvi
Valtiot  Suomi
Paikkakunta Ranua
Koordinaatit 66°05′46″N, 26°19′01″E
Järvinumero 64.033.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 142 m[1]View and modify data on Wikidata
Portimojärvi

Portimojärvi on Simojoen vesistöalueeseen kuuluva järvi Ranuan kunnassa Lapin maakunnassa. Järvi sijaitsee noin 25 kilometriä pohjoiseen keskustaajamasta ja noin 60 kilometriä etelään Rovaniemeltä kantatien 78 varrella. Simojoki laskee järven läpi. Portimon kylä sijaitsee järven rannalla.

Järvi on matala ja pahoin rehevöittynyt, ja sen vesi on humuspitoista ja lievästi hapanta. Järvessä on voimakas särkikanta, ja sen osuus kokonaiskalansaaliista oli noin 50%. Järvessä, sen yläpuolisessa Simojoessa sekä Simojärvessä ei esiinny lohta.

Järven kunnostamisen toteuttavat Lapin ympäristökeskus sekä Ranuan kunta. Kunnostustyön kustannuksista 70% maksaa Euroopan aluekehitysrahasto, loput maksaa Ranuan kunta. Kunnostustoimien tavoitteena on vesi- ja virkistyskäyttöalueiden sekä maisemakuvan parantaminen. Töiden yhteydessä vesikasvustoa niitetään ja järven vedenpintaa nostetaan pohjapatojen avulla noin puoli metriä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maanmittauslaitoksen paikannimirekisteri, MaanmittauslaitosView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.