Popular Electronics

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Popular Electronics oli Yhdysvalloissa vuosina 1954–1982 ilmestynyt lehti, joka oli alkuvaiheissaan suunnattu elektroniikan harrastajille ja rakentelijoille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehti oli Ziff Davis -julkaisijan luoma. Yhtiöllä oli harrastelehtiä eri aloille ja Radio & Television News -julkaisu, joka oli radioamatööreille suunnattu ja keskittyi radiotekniikkaan. Radio Newsin päätoimittaja Oliver Read toimi aluksi myös uuden lehden päätoimittajana.

Popular Electronics keskittyi itse koottaviin elektroniikkaprojekteihin. Ensimmäisessä numerossa esiteltiin Heathkit A-7B -vahvistimen kokoaminen rakennussarjasta. Osat projekteihin ostettiin erikseen tai niitä voi tilata postimyynnistä valmiina kitteinä. 1960-luvulla lehdellä oli 400 000 tilaajaa. Rakennusprojekteina olivat mm. mustavalkotelevisio, säteilymittari, elektroninen lämpömittari, transistorivahvistin sähkökitaralle ja VHF-radio lentoliikenteen kuunteluun.

Tammikuun 1975 numerossa esiteltiin Altair 8800 -kotitietokone. Tämä oli merkittävää, koska tätä ennen tietokoneiden rakennussarjat olivat myyneet muutamia satoja kappaleita. Altairia myytiin tuhansia. Paul Allen näytti lehden numeron Bill Gatesille ja he kirjoittivat BASIC-tulkin tietokoneelle ja perustivat Microsoft-yhtiön sitä myymään.

Oliver Perry Ferrell toimi lehden päätoimittajana vuodesta 1956 vuoteen 1971. Häntä seurasi Milton S. Snitzer. Entinen Radio & Television News, myöhemmin Electronics World yhdistettiin lehteen. Vähitellen lehdessä rakenteluohjeet jäivät sivummalle ja se keskittyi enemmän tuote-esittelyihin. Nimeksi muutettiin 1982 Computers & Electronics. Tämä lehti lakkautettiin 1985.

Myöhemmin lehden tuotemerkki myytiin Gernsback Publicationsille, joka julkaisi omaa lehteään samalla nimellä 1989–2000 (entinen Hands-On Electronics, vuodet 2000–2003 Poptronics).