Poppy Playtime

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poppy Playtime
Kehittäjä Mob Entertainment
Julkaisija Mob Entertainment
Jakelija Steam, Google Play ja Apple
Ohjaaja Ben Pavlovits
Isaac Christopherson
Tuottaja Adam Uhlenbrock
Drake Vogl
Zach Belanger
Taiteilija Nick Heltne
Säveltäjä Zachary Preciado
Pelisarja Poppy Playtime
Pelimoottori Unreal Engine 4
Julkaistu Project: Playtime
Windows: 12.12.2022
Lajityyppi Selviytymiskauhu
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus
Alusta Microsoft Windows,
Android,
iOS[6]
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto Digitaalinen lataus ja digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Poppy Playtime on Mob Entertainmentin kehittämä ja julkaisema selviytymiskauhupeli, jossa pelaaja yrittää paeta vanhasta Playtime Co. -lelutehtaasta ja pelastaa tehtaan työntekijät. Alussa pelaaja saa GrabPack-nimisen laitteen, joka auttaa pelaajaa myöhemmin monissa pulmissa.

Ensimmäinen luku julkaistiin Windowsille Steamissa 12. lokakuuta 2021[7] ja Androidille 11. maaliskuuta 2022[1]. Toinen luku julkaistiin Steamissa 6. toukokuuta 2022[8] ja puhelimille 15. elokuuta 2022lähde?. Ensimmäinen luku oli noin 30 minuuttia pitkä ja toinen luku noin 2 tuntia pitkä. Project: Playtime julkaistiin Windowsille Steamissa 12. joulukuuta. Kolmannen luvun julkaisuvuosi on 2023[9].

Pelattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on monenlaisia pulmia joihin pelaaja tarvitsee GrabPackia, joten pelaajan täytyy ensin löytää se. GrabPack on laite, jossa on kaksi kättä, jotka voivat "ampua" erilaisia esineitä kohti ja ottaa niitä kaukaa. Pelissä on myös vanhoja VHS-nauhoja, jotka kertovat tehtaasta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä luvussa pelaaja saa pakkauksen, jossa on Poppy Playtime -nimisen nuken lelutehtaan mainos, VHS-nauha ja kirje lelutehtaan työntekijöiltä. Kirjeessä sanotaan, että kaikki luulevat henkilökunnan kadonneen kymmenen vuotta sitten, mutta he ovat silti lelutehtaassa. Kirjeessä käsketään myös etsimään kukka. Pelaaja menee tehtaaseen etsimään kukkaa ja saa ensimmäiseksi GrabPackin. Tämän jälkeen pelaaja avaa oven, johon tarvitaan sinistä GrabPackin kättä. Oven takana on elottoman näköinen tehtaan maskotti, Huggy Wuggy. Pelaaja yrittää avata yhtä ovea, mutta se katkaisee sähköt. Pelaaja huomaa, että Huggyn kädessä on avain. Hän ottaa sen ja menee laittamaan sähköt takaisin päälle. Tämän jälkeen pelaaja huomaa Huggy Wuggyn kadonneen. Pelaaja menee siihen huoneeseen, johon aiemmin yritti. Siellä hän huomaa, että yksi ovista on raollaan ja sen takana on Huggy Wuggyn käsi, jonka perään pelaaja menee. Pian tämän jälkeen pelaaja saa GrabPackiin toisen käden. Kun pelaaja on saanut toisen käden, pelaaja menee ilmastokanavia pitkin "Make-A-Friend"-leluntekokoneen luo ja joutuu laittamaan sähköt päälle ylhäältä. Sähköjen päälle laittamisen jälkeen pelaajan pitää tehdä lelu joka laitetaan skannauslaitteeseen, joka avaa oven pieneen alueeseen. Pelaajan mennessä alueelle Huggy Wuggy tulee esiin, ja alkaa jahtaamaan häntä. Pelaaja juoksee liukuhihnojen läpi, ja onnistuu pudottamaan Huggyn tyhjyyteen. Alueen toisella puolella seinään on maalattu suuri kukka, jonka luokse pelaaja menee. Kukan keskellä olevan oven takana on nukkekotimainen alue. Sen perältä pelaaja löytää Poppyn ja avaa kaapin, jossa tämä on. Poppy sanoo "you opened my case" ja peli loppuu siihen.

Toinen luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa pelaaja näkee VHS-nauhalla mainoksen Mommy Long legs -lelusta, joka oli Playtime co:n lelu vuodelta 1991. Pelin toinen luku alkaa siitä, mihin ensimmäinen jäi eli Poppyn vapauttamisen. Pelin toisessa luvussa on samanlaisia pulmia kuin ensimmäisessä. Toisessa luvussa pelaaja yrittää päästä pakoon tehtaasta, mutta tarvitsee junan koodin, jonka Poppy melkein saa annettua. Kuitenkin Mommy Long Legs nappaa Poppyn, ja myöhemmin pelaajan GrabPackin punaisen käden. Mommy kertoo, että koodin saaminen suoraan Poppylta ei olisi hauskaa, joten hän haastaa pelaajan Game Stationin peleihin. Ensimmäinen peli on muistipeli nimeltä Musical Memory, jossa pelaajan pitää muistaa eri värejä, merkkejä ja symboleja oikeassa järjestyksessä. Pelin vihollinen on Bunzo Bunny -niminen lelu, joka hakkaa symbaaleja ja laskeutuu alemmas, jos pelaaja muistaa väärin. Ennen Musical Memoryyn menemistä pelaaja tekee itselleen uuden käden, jolla pystyy kuljettamaan sähköä kymmenen sekunnin ajan. Musical Memoryn lopussa pelaaja rikkoo pelin, ja Mommy sanoo ettei pelin rikkoituminen ole hauskaa, ja antaakin vain osan koodista palkitakseen pelaajan. Sitten pelaaja menee toiseen peliin nimeltä Whack-A-Wuggy, joka on Whac-A-Mole-pelin tyyppinen. Pelissä pelaaja hakkaa myyrien sijasta Huggy Wuggyja. Pelissä on 18 koloa, jotka ovat pelaajan ympärillä. Pelin jälkeen Mommy antaa taas osan koodista. Poistuttuaan Whack-A-Wuggysta pelaaja joutuu lukittulle alueelle, jossa kohtaa Kissy Missyn. Kissy avaa pelaajalle portin ja katoaa, jonka jälkeen pelaaja joutuu ratkomaan ison pulman päästäkseen pois. Kolmannessa pelissä nimeltä Statues pelaajan pitää paeta Pj-Pug-A-Pillar -nimistä koiratuhatjalkaista. Pelissä pelaaja saa liikkua vain silloin, kun valot ovat pois päältä ja musiikki päällä. Pelin loppu on kuitenkin rikottu, joten pelaaja joutuu pakenemaan toista kautta. Tämän jälkeen pelaaja joutuu ratkaisemaan muutamia pulmia, ennen kuin tippuu ilmastokanavista alueelle jossa Mommy Long Legs alkaa jahtaamaan häntä. Mommy sanoo, että huijasit Statuesissa ja haluaa pelata neljättä peliä nimeltä Hide And Seek eli piilosta. Pakenemisen aikana pelaajan pitää ratkaista erilaisia pulmia, Mommyn jahdatessa häntä. Paon päätteeksi Mommy murskaantuu erään laitteen rattaiden väliin. Tämän jälkeen iso robottimainen käsi (Experiment 1006, the Prototype), jolla on pitkät, ohuet ja terävät sormet, ottaa jäljelle jääneen osan Mommysta. Tämän jälkeen pelaajan pitää päästä takaisin junalle. Viimeisen alueen jälkeen pelaaja löytää Poppyn, joka antaa viimeisen palan koodista ja sanoo epäilyttävällä äänellä, että laittaa junan valmiiksi. Pelaaja saa junan käyntiin ja lähtee. Junassa Poppy kertoo pitävänsä pelaajasta ja että ei salli tämän lähteä ja kääntää junan toiseen suuntaan. Yllättäen Poppyn puhe katkeaa, junan vauhti kasvaa ja jarrut kaatavat junan. Sitten pelaaja näkee Playcare -kyltin ja peli päätty siihen.

Suunnittelu ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isaac Christopherson sai idean luoda videopelin, joka ei tuntuisi siltä, että pelissä koko ajan tapahtuisi jotain, mutta silti pysyisi pelottavana ja ainutlaatuisena. Pelin traileri, joka julkaistiin syyskuussa 2021, antoi tietoa pelin ideasta ihan hyvin.

Kolmannen luvun traileri julkaistiin 6. elokuuta 2022. Siinä Elliot Ludwig puhuu Playcare-orpokodin avaamisesta ja arvostuksestaan lapsia kohtaan. Puheen päätyttyä kuuluu hurrauksia, jotka pian muuttuvat lasten huudoiksi.[10]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen luku sai paljon positiivista palautetta mutta ensimmäistä lukua on kuitenkin kritisoitu sen lyhyyden vuoksi, koska se kestää noin 30–45 minuuttia. Toinen luku sai positiivista palautetta pituudestaan ja ääninäyttelijöistään, mutta pelin bugeista on tullut kriittistä palautetta.[11]

Project: Playtime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Project: Playtime
Kehittäjä MOB Entertainment
Julkaisija MOB Entertainment
Jakelija Steam
Pelimoottori Unreal Engine 4
Julkaistu 12.12.2022
Lajityyppi selviytymiskauhupeli, pulmapeli ja indievideopeli
Pelimuoto Moninpeli
Alusta Microsoft Windows
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto Digitaalinen lataus ja digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mob Entertainment julkaisi uuden pelin Project: Playtimen Steamiin 12. joulukuuta. Project: Playtime on moninpeli, jossa monta pelaajaa yrittää rakentaa ison lelun, saada se junaan ja selviytyä ja yksi pelaaja Huggy Wuggyna, Mommy Longlegsinä tai ennen julkaisemattomalla Boxy Boolla tappaa heidät ennen kuin he onnistuvat. Project: Playtimen traileri julkaistiin 25. marraskuuta 2022.[12][13]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mob Entertainment ilmoitti kesäkuussa 2022 Twitter-sivuillaan[14] aloittavansa yhteistyön Studio71:n kanssa. Tarkoituksena on tehdä elokuva, jossa juoni on pelin kaltainen ja yhtä pelottava.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Poppy Playtime Chapter 1 PEGI (pegi.info). Viitattu 1.11.2023.
 2. Poppy Playtime Chapter 1 Google Play (play.google.com). Viitattu 1.11.2023.
 3. oppy Playtime Chapter 1 App Store (apps.apple.com). Viitattu 1.11.2023.
 4. Poppy Playtime Chapter 2 Google Play (play.google.com). Viitattu 1.11.2023.
 5. Poppy Playtime Chapter 2 App Store (apps.apple.com). Viitattu 1.11.2023.
 6. Mob Entertainment, Inc App Store (apps.apple.com). Viitattu 1.11.2023.
 7. Poppy Playtime Steam (store.steampowered.com). Viitattu 1.11.2023.
 8. Poppy Playtime - Chapter 2 Steam (store.steampowered.com). Viitattu 1.11.2023.
 9. Poppy Playtime - Chapter 3 Steam (store.steampowered.com). Viitattu 1.11.2023.
 10. https://youtu.be/QXSk2obIeJc
 11. Anna C: Poppy Playtime Chapter 2 Controversy Explained Game Rant. 26.5.2022. Viitattu 18.7.2022. (englanniksi)
 12. Project: Playtimen traileri mobile.twitter.com.
 13. Project: Playtime Steam (store.steampowered.com). Viitattu 1.11.2023.
 14. https://mobile.twitter.com/mobgamesstudios Twitter. Viitattu 3.6.2022.