Polythyron

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Málian palatsin polythyronin alaosien jäänteet.

Polythyron (m.kreik. πολύθυρον, ’monia ovia’) on minolaiselle arkkitehtuurille tyypillinen oviseinä tai sarjaovi, jota käytettiin erityisesti kulttirakennuksissa ja seremoniallisissa tiloissa.[1][2][3]

Polythyron oli väliseinä, joka koostui useammasta vierekkäisestä ovesta. Sen avulla voitiin säätää huonetilan kokoa, valaistusta ja tuuletusta. Usein polythyronit oli sijoitettu kahteen toisensa suorakulmaisesti kohdanneeseen seinään. Polythyroneita esiintyy erityisesti rituaalikylpyammeiden läheisyydessä, ja siksi niiden arvellaan liittyneen jotenkin kulttimenoihin.[2][3]

Polythyroneiden jäänteitä on löydetty muun muassa Knossoksen, Faistoksen, Kydonian, Málian ja Monastirákin palatseista sekä Amnisoksen niin kutsutusta huvilasta ja Akrotírista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liddell, Henry George & Scott, Robert: πολύθυρος A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. a b Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Polythyron”, Antiikin käsikirja, s. 439. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  3. a b Polythyrons Odyssey - Adventures in Archaeology. Viitattu 10.6.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]