Polygoni (Dion)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Polygoni
Polygonin muotoisen rakennuksen raunioita.
Polygonin muotoisen rakennuksen raunioita.
Sijainti Dío, Dío-Ólympos, Pieria, Keski-Makedonia, Kreikka
Koordinaatit 40°10′40″N, 22°29′29″E
Rakennustyyppi kauppapaikka
Valmistumisvuosi 200-luku jaa.
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Polygoni (Polygonin muotoinen rakennus) on nimitys, jota käytetään eräästä antiikin aikaisesta rakennuksesta Dionin kaupungissa Kreikassa. Sen oletetaan toimineen kauppapaikkana.[1][2] Rakennuksen rauniot sijaitsevat Dionin arkeologisella alueella nykyisen Díon kylän lähellä Dío-Ólympoksen kunnassa.

Polygonin muotoisen rakennuksen raunioita.

Polygonin muotoinen rakennus oli rakennettu roomalaisella kaudella 200-luvulla jaa. Se sijaitsi Dionin pohjois-eteläsuuntaisen pääkadun (cardo maximus) ja itä-länsisuuntaisen pääkadun (decumanus maximus) risteyksessä lähellä Praetoriumia. Rakennus oli ulkopuolelta pohjakaavaltaan suorakulmion muotoinen. Sen keskiössä oli rakennukselle nimen antanut 12-kulmainen, lähes pyöreä piha, jonka ympärille muut rakennuksen tilat oli sijoiteltu. Pihaa kiersi kauttaaltaan portiikki, josta oli pääsy näihin muihin huoneisiin. Pihan ja portiikin sekä etelä- että pohjoispuolella oli pitkulaiset etuhuoneet, joiden itä- ja länsipäät olivat apsiksen muotoisia. Pihan länsi- ja itäpuolella oli puolestaan eksedrat, joista ensin mainittu oli suorakulmainen ja viimeksi mainittu puolikaaren muotoinen. Etuhuoneiden ja eksedrojen välissä oli neljä paria pienempiä huoneita. Koko rakennuksen sisäänkäynti oli eteläsivulta etelänpuoleisen etuhuoneen kautta.[1][2]

Rakennuksen lattiat oli koristeltu mosaiikeilla. Eteläisen etuhuoneen mosaiikissa on kaksi paria painijoita sekä vanhempi mies, joka voidaan kampauksensa perusteella tunnistaa ammattimaiseksi urheilijaksi,[2] todennäköisesti painijoiden valmentajaksi.

Rakennuksen kokonaispinta-ala oli noin 1 400 neliömetriä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dionin esittely (Flash) (Dionin arkeologisen puiston verkkosivut) Δίον Αρχαιολογικό Πάρκο. Viitattu 13.3.2017.
  2. a b c d Polygonal Building (Opastaulu) Dionin arkeologinen alue. Viitattu 13.3.2017.