Polski owczarek nizinny

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Polski owczarek nizinny
Oowczarek polski nizinny pl.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Puola
Määrä Suomessa rekisteröity 753[1]
Alkuperäinen käyttö lampaiden paimennus
Nykyinen käyttö seura- ja harrastuskoira
Elinikä 12–15 vuotta
Muita nimityksiä PON, polski
FCI-luokitus ryhmä 1 jaos 1 #251
Ulkonäkö
Paino 14–16 kg
Säkäkorkeus uros 45–50 cm, naaras 42–47 cm
Väritys musta, kolmivärinen, harmaa, beige, ruskea, mustavalkoinen

Polski Owczarek Nizinny on vanha puolalainen paimenkoirarotu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PONin esi-isä tuli paimentolaisheimojen kanssa Kaspianmeren alueelta Puolan alankomaille 1200-luvulla. 1500-luvulla kerrotaan eri yhteyksissä puolalaisesta keskikokoisesta paimenkoirasta.

Polski owczarek nizinny esiintyi näyttelyssä ensimmäisen kerran 1920-luvulla, minkä jälkeen varsinainen jalostustyö alkoi. 1940-luvulla eläinlääkäri ja kirurgi tri Danuta Hryniewicz jatkoi jalostusta, jolloin hän löysi ensimmäisten kennelien jälkeläisiä.

FCI hyväksyi PONin uutena rotuna 1950-luvulla.

PON lähti maailmalle 1960-luvulla, jolloin rodun edustajia vietiin mm. Saksaan, Hollantiin, Belgiaan ja Ranskaan. 1980-luvulla rotu tuotiin mm. Englantiin, Tanskaan, Norjaan ja Ruotsiin. Suomessa ensimmäinen PON-pentue syntyi vuonna 1989. Suomen PON-kerho - Finska PON-klubben ry perustettiin vuonna 1990.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polski owczarek nizinny on eloisa koira, joka kuitenkin on hermorakenteeltaan rauhallinen ja tasapainoinen. Se on valpas, aktiivinen, älykäs ja tarkkaavainen. Sillä on erinomainen muisti ja hyvät oppimisominaisuudet ja rotumääritelmän mukaan koiraa onkin helppo kouluttaa. PON on hieman varautunut vieraiden ihmisten suhteen, mutta tämä on luonteenomaista paimenkoiralle. Samalla se on kuitenkin myös ympäristöstään kiinnostunut ja utelias.

Käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pon on energinen karvapallo, humoristinen älykkö, vauhdikas agilitykoira, temperamenttinen tokoilija, näyttävä näyttelykoira ja rento lenkkikaveri.

Polski owczarek nizinny on vanha puolalainen rotu, ja sen esi-isä tuli paimentolaisheimojen kanssa Puolan alankomaille jo 1200-luvulla. PONia on alun perin käytetty paimenkoirana ja siihen tehtävään sen ketterä ja tarkkaavainen olemus sopiikin erinomaisesti. Vaihtoehtoisesti PONin kanssa voi harrastaa vaikka tokoa, agilityä tai vaikka rauniota. Lisäksi PON sai syyskuussa 1999 PK-oikeudet.

Lisätietoa rodusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]