Polski owczarek nizinny

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Polski owczarek nizinny
Oowczarek polski nizinny pl.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Puola
Määrä Suomessa rekisteröity 753[1]
Rodun syntyaika 1200-1500-luku
Alkuperäinen käyttö lampaiden paimennus
Nykyinen käyttö seura- ja harrastuskoira
Elinikä 12–14 vuotta[2]
Muita nimityksiä PON, polski, Polish Lowland Sheepdog, berger polonais de plaine, Polnischer Niederungshütehund, pastor polaco de las llanuras
FCI-luokitus ryhmä 1 Lammas- ja karjakoirat
alaryhmä 1 Lammaskoirat
#251
Ulkonäkö
Paino 14–16 kglähde?
Säkäkorkeus uros 45–50 cm
narttu 42–47 cm
Väritys kaikki värit ja värimerkit sallitaan

Polski owczarek nizinny on vanha puolalainen paimenkoirarotu.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pää on sopusuhtainen ja keskikokoinen, kallo hieman kaareva, otsapenger selkeästi erottuva. Kuono on tylppä ja vahva, kirsu mahdollisimman tumma. Silmät ovat soikeat, keskikokoiset ja pähkinänruskeat. Korvat ovat riippuvat, keskikokoiset, melko ylös kiinnittyneet ja sydämenmuotoiset. Karvapeite on karhea, paksu, tiheä ja runsas, sekä suora että hieman laineikas hyväksytään. Värityksistä ja väriyhdistelmistä kaikki sallitaan. Urosten säkäkorkeus vaihtelee 45-50 cm välillä ja narttujen 42-47 cm välillä.[3]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polski owczarek nizinny on eloisa koira, joka kuitenkin on hermorakenteeltaan rauhallinen ja tasapainoinen. Se on valpas, aktiivinen, älykäs ja tarkkaavainen. Sillä on erinomainen muisti ja hyvät oppimisominaisuudet ja rotumääritelmän mukaan koiraa onkin helppo kouluttaa. PON on hieman varautunut vieraiden ihmisten suhteen, mutta tämä on luonteenomaista paimenkoiralle. Samalla se on kuitenkin myös ympäristöstään kiinnostunut ja utelias.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PON:n esi-isä tuli paimentolaisheimojen kanssa Kaspianmeren alueelta Puolan alankomaille 1200-luvulla. Erityisesti hunnien kerrotaan tuoneen mukanaan rodun kantakoiria, jotka sittemmin risteytyivät paikallisten puolalaisten koirien kanssa.[2] 1500-luvulla kerrotaan eri yhteyksissä puolalaisesta keskikokoisesta paimenkoirasta, ja samoihin aikoihin kauppiaat myös veivät varhaisia polski owczarek nizinnyjä Skotlantiin, missä ne todennäköisesti vaikuttivat partacollien kehitykseen[2].

Polski owczarek nizinny esiintyi näyttelyssä ensimmäisen kerran 1920-luvulla, minkä jälkeen varsinainen jalostustyö alkoi. 1940-luvulla eläinlääkäri ja kirurgi tri Danuta Hryniewicz jatkoi jalostusta, jolloin hän löysi ensimmäisten kennelien jälkeläisiä.

FCI hyväksyi PONin uutena rotuna 1950-luvulla. Se lähti maailmalle 1960-luvulla, jolloin rodun edustajia vietiin mm. Saksaan, Hollantiin, Belgiaan ja Ranskaan. 1980-luvulla rotu tuotiin mm. Englantiin, Tanskaan, Norjaan ja Ruotsiin. Suomessa ensimmäinen PON-pentue syntyi vuonna 1989. Suomen PON-kerho - Finska PON-klubben ry perustettiin vuonna 1990.

Käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pon on energinen karvapallo, humoristinen älykkö, vauhdikas agilitykoira, temperamenttinen tokoilija, näyttävä näyttelykoira ja rento lenkkikaveri.

Polski owczarek nizinny on vanha puolalainen rotu, ja sen esi-isä tuli paimentolaisheimojen kanssa Puolan alankomaille jo 1200-luvulla. PONia on alun perin käytetty paimenkoirana ja siihen tehtävään sen ketterä ja tarkkaavainen olemus sopiikin erinomaisesti. Vaihtoehtoisesti PONin kanssa voi harrastaa vaikka tokoa, agilityä tai vaikka rauniota. Lisäksi PON sai syyskuussa 1999 PK-oikeudet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Kennelliitto. Polski owczarek nizinny. Koiranet Jalostustietojärjestelmä, 2016. Haettu 11.8.2016.
  2. a b c Polish Lowland Sheepdog. American Kennel Club. Viitattu 1.2.2020.
  3. Polski owczarek nizinny. Suomen Kennelliitto, 27.11.1999. Viitattu 1.2.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]