Polski owczarek nizinny

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Polski owczarek nizinny

Polski Owczarek Nizinny (PON) on vanha puolalainen paimenkoirarotu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PONin esi-isä tuli paimentolaisheimojen kanssa Kaspianmeren alueelta Puolan alankomaille 1200-luvulla. 1500-luvulla kerrotaan eri yhteyksissä puolalaisesta keskikokoisesta paimenkoirasta.

Polski owczarek nizinny esiintyy näyttelyssä ensimmäisen kerran 1920-luvulla, ja varsinainen jalostustyö alkaa. 1940-luvulla eläinlääkäri ja kirurgi tri Danuta Hryniewicz jatkaa jalostusta, jolloin hän löytää ensimmäisten kennelien jälkeläisiä.

FCI hyväksyi PONin uutena rotuna 1950-luvulla.

PON lähti maailmalle 1960-luvulla, jolloin rodun edustajia siirtyi mm. Saksaan, Hollantiin, Belgiaan ja Ranskaan. 1980-luvulla rotu siirtyi mm. Englantiin, Tanskaan, Norjaan ja Ruotsiin. Suomessa ensimmäinen PON-pentue syntyi vuonna 1989. Suomen PON-kerho - Finska PON-klubben ry perustettiin vuonna 1990.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polski owczarek nizinny on eloisa koira, joka kuitenkin on hermorakenteeltaan rauhallinen ja tasapainoinen. Se on valpas, aktiivinen, älykäs ja tarkkaavainen. Sillä on erinomainen muisti ja hyvät oppimis-ominaisuudet ja rotumääritelmän mukaan koiraa onkin helppo kouluttaa. PON on hieman varautunut vieraiden ihmisten suhteen, mutta tämä on luonteenomaista paimenkoiralle. Samalla se on kuitenkin myös ympäristöstään kiinnostunut ja utelias.

Käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pon on energinen karvapallo, humoristinen älykkö, vauhdikas agilitykoira, tempperamenttinen tokoilija, näyttävä näyttelykoira ja rento lenkkikaveri.

Polski owczarek nizinny on vanha puolalainen rotu, ja sen esi-isä tuli paimentolaisheimojen kanssa Puolan alankomaille jo 1200-luvulla. PONia on alun perin käytetty paimenkoirana ja siihen tehtävään sen ketterä ja tarkkaavainen olemus sopiikin erinomaisesti. Vaihtoehtoisesti PONin kanssa voi harrastaa vaikka tokoa, agilityä tai vaikka rauniota. Lisäksi PON sai syyskuussa 1999 PK-oikeudet.

Koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säkäkorkeus : urokset 45-50 cm, nartut 42-47 cm

Lisätietoa rodusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]