Poliisin poika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poliisin poika
Kirjailija Jari Tervo
Kansitaiteilija Martti Ruokonen
Kieli suomi
Genre jännityskirjallisuus
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1993
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 238
ISBN 951-0-18834-4
Sarja: Rovaniemi-trilogia
Edeltävä Pohjan hovi
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Poliisin poika on vuonna 1993 ilmestynyt Jari Tervon kirjoittama humoristinen jännityskirja, joka kertoo pankkiryöstöstä. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Rovaniemelle. Pankkikonttori on Rovaniemen keskustan Valtakadun Kansallis-Osake-Pankin konttori. Kirjan takakannessa lukee muun muassa, että ”Tervo kirjoittaa enemmän tai vähemmän särkyneitten ihmisten suihin karmean hauskaa ja julmaa tekstiä, joka farssimaisen liioittelun jälkeen tummenee.”

Kertojat ovat eri luvuissa Trampas, tämän avopuoliso Marjaana, Marjaanan velipuoli Lepsu, poliisi Voitto Kiimalainen, Kiimalaisen anoppi Lyyti Porstua, Marjaanan sisko ja Lepsun siskopuoli Paula, Tukholmasta kuljettajaksi tullut somali Jusse ja sivullinen pikkulapsi Pirkka.

Teos muodostaa yhdessä edellisenä vuonna 1992 julkaistun Pohjan hovi -kirjan kanssa Rovaniemi-sarjan, joka on julkaistu tuplapokkarina Rokuli (ISBN 951-0-30793-9).

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
  • Trampas, oikealta nimeltään Tuomas on Marjaanan avomies, joka on juuri vapautunut vankilasta.
  • Marjaana on Trampaksen avovaimo, Paulan sisko ja Lepsun siskopuoli. Joku raiskasi hänet ja hän on viimeisimmillään raskaana. Hän päättää tulla mukaan pankkiryöstöön.
  • Lepsu on Marjaanan ja Paulan pikkuvelipuoli; hän on heitä nuorempi (19-vuotias), ja hänellä on yhteinen äiti näiden kanssa. Hän tulee avustamaan pankkiryöstössä, mutta Trampas ei anna hänen ottaa asetta mukaansa. Hänellä tapahtuu usein epäonnistumisia.
  • Voitto Kiimalainen on tavallisesti hyvin nuhteettomana tunnettu poliisi, joka elää onnettomassa avioliitossa. Hän ei tule toimeen myöskään anoppinsa kanssa. Tänä päivänä hän päättää lähteä baari Ylityöhön juomaan, vaikka tietää saavansa vaimoltaan nuhteluita.
  • Lyyti Porstua on Voitto Kiimalaisen anoppi. Hän uskoo, että Jumala osoittaa hänelle merkkejä koko päivän, ja että monet muut, muiden muassa hänen edesmennyt aviomiehensä, ovat huonompia ihmisiä. Hän rankaisee itseään synneistään ja pitää kolmea kissaa.
  • Paula on Marjaanan sisko ja Lepsun siskopuoli.
  • Jusse on somali, joka on tullut Tukholmasta pankkiryöstäjien kuljettajaksi. Hän osaa enemmän suomea, kuin pankkiryöstäjät tietävät.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Poliisin poika (elokuva)

Kirjan pohjalta on vuonna 1998 tehty Yleisradion tilaama televisioelokuva ”Poliisin poika” eli ”Jari Tervon Poliisin poika”, jonka on ohjannut ja leikannut Tapio Piirainen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]