Pokémon X ja Y

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pokémon X ja Y
Pokémon X:n ja Y:n virallista kansitaidetta.
Pokémon X:n ja Y:n virallista kansitaidetta.
Kehittäjä Game Freak
Julkaisija The Pokémon Company
Jakelija Nintendo
Ohjaaja Junichi Masuda
Tuottaja Junichi Masuda
Hitoshi Yamagami
Shusaku Egami
Takato Utsunomiya
Käsikirjoittaja Toshinobu Matsumiya
Masafumi Nukita
Suguru Nakatsui
Taiteilija Ken Sugimori
Säveltäjä Shota Kageyama
Minako Adachi
Hitomi Sato
Junichi Masuda
Pelisarja Pokémon
Julkaistu 12. lokakuuta 2013
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: E
PEGI: 7
Alusta Nintendo 3DS
Jakelumuoto Nintendo 3DS Game Card
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Pokémon X ja Y ovat kuudennen sukupolven Pokémon-videopelejä. X ja Y-peleissä koko pelimaailma on kolmiulotteinen ja niissä on lukuisia uusia pokémon-hahmoja. Pelissä esiintyy myös uusi tyyppi, keijutyyppi (engl. Fairy), jota edustaa myös evoluutiopokémon Eeveen kahdeksas muoto, Sylveon. Lisäksi eräät aiempien sukupolvien pokémoneista kykenevät megakehittymiseen (engl. Mega Evolution), jossa ne voivat niille annettujen megakivien (engl. Mega Stones) sekä kouluttajiensa kantamien avainkivien (engl. Key Stones) avulla muuttua toisenlaiseen muoton ja vaihtaa kykyään (engl. Ability) tai omia tyyppejään (engl. Type) taisteluiden ajaksi.

Pokémon X ja Y -peleissä pelaaja voi valita hahmokseen tytön tai pojan, kuten useissa aiemmissa saman sarjan peleissä. Viralliselta nimeltä he ovat Calem (poika) ja Serena (tyttö). Pelit esittelevät uuden, paljolti Euroopasta ja varsinkin Ranskasta vaikutteita saaneen Kalos-alueen, jonka aloituspokémonit ovat tulityypin Fennekin, ruohotyypin Chespin ja vesityypin Froakie. Pelien maskotit ovat legendaariset pokémonit Xerneas (keijutyyppi) ja Yveltal (pimeys-lentotyyppi).

Ennen pelien virallista julkaisua kriitikot antoivat positiivista palautetta peleistä, erityisesti pelien kehittyneisyydestä ja ranskalaisuuteen panostamisesta. Tämä saattoi olla osasyynä siihen, että pelejä myytiin maailmanlaajuisesti ensimmäisenä viikonloppuna yli neljä miljoonaa kappaletta tehden niistä nopeimmin myyneet 3DS-pelit. Kesäkuussa 2016 pelejä oli myyty noin 15 miljoonaa, mikä tekee niistä myös myydyimmät 3DS-pelit.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bulbapedia – The Pokémon encyclopedia (englanniksi)