Poistoilmalämpöpumppu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) ottaa lämmitysenergiaa talosta poistettavasta ilmasta. Lämpöpumppu siirtää lämmön tuloilmaan, lämpimään käyttöveteen ja/tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.[1] Järjestelmä vaatii, että ilmaa vaihdetaan aina riittävästi. Poistoilmalämpöpumpulla toteutetaan myös rakennuksen ilmanvaihto.[2][3] Yleensä poistoilmalämpöpumppua ei käytetä yksin vaan mukana on vähintään yksi apulämmitin.[4]

Koska lämmönlähteenä on aina talon noin 21-asteinen sisäilma, poistoilmalämpöpumppu tuottaa lämpöä vuodenajasta ja ulkolämpötilasta riippumatta vakioteholla. PILP on ilmanvaihtojärjestelmien suhteen mukautuvainen, ja siksi se on mahdollista asentaa myös vanhoihin rakennuksiin vähäisin muutoksin.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pääsky, Timo: Ilo irti poistoilmasta. Meidän talo, 2015, nro 5, s. 70–73. Helsinki: A-lehdet. ISSN 1455-2825.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juuti, Petteri: Säästäisikö poistoilmalämpöpumppu rahaa ja energiaa sinun talossasi? Yle Uutiset. 16.11.2016. Yleisradio. Viitattu 17.12.2017.
  2. Poistoilmalämpöpumppu Motiva. Viitattu 28.6.2015.
  3. Pääsky, s. 70. Lainaus: "Poistoilmalämpöpumppu (PILP) on monitoimi-ihme. Sillä hoituu talon lämmitys, lämpimän käyttöveden tuotanto ja lisäksi ilmanvaihto kanavien kautta. Lämmityslaite hoitaa talossa siis myös ilmanvaihtokoneen ja lämmöntalteenottolaitteen hommat."
  4. Pääsky, s. 71. Lainaus: "Poistoilmalämpöpumpun mitoituksen lähtökohtana on riittävä ilmanvaihto eli asunnon sisäilman on vaihduttava vähintään kerran kahdessa tunnissa. Lisäksi ilmanvaihdossa pitää olla 30 prosentin tehostusvara. Siten mitoitus edellyttää asunnon tilavuuden laskemista neliöiden ja korkeuksien perusteella. Lämmitysteho puolestaan valitaan siten, että se riittää apulämmittimien kanssa talon lämmitykseen."
  5. Pääsky, s. 70–71. Lainaus: "Tuloilma voidaan johtaa ulkoa sisätiloihin kahdella tavalla. Suomessa on yleistä tuoda tuloilma puhallinyksikön ja siihen liitetyn ilmanvaihtokanaviston kautta. Ruotsalaisessa tavassa raitis ilma johdetaan sisälle suoraan korvausilmaventtiileistä, ja se on mielekäs meilläkin varsinkin, jos PILP asennetaan vanhaan taloon, johon ei haluta rakentaa tuloilmakanavistoa. Molemmilla tavoilla oikein suunniteltuna saadaan hyvä sisäilma."

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]