Pointer (langaton puhelin)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee käytöstä poistunutta matkapuhelinverkkoa. Sanan muista merkityksistä, katso Pointer (täsmennyssivu).
Pointer-kyltti Helsingissä talon seinässä

Pointer oli Suomen Posti- ja telelaitoksen (nykyinen Telia) tarjoama CT2-matkapuhelinverkko lyhyen aikaa kesästä 1992 alkaen.[1] Tekniikka muistutti tavallisia langattomia puhelimia, joilla sopivissa hotspoteissa kykeni soittamaan puheluita (vrt. Wi-Fi hotspot). Verkkovierailu tai puheluun vastaaminen ei Pointer-puhelimilla onnistunut.

Hotspotteja oli mm. postikonttoreissa ja niitä lienee ollut tarkoitus rakentaa laajemminkin, ehkä jopa 500 tukiasemaa maanlaajuisesti vuoteen 2000 mennessä. Nopeasti yleistynyt ja halventunut GSM-puhelin teki kuitenkin Pointer-palvelun pian kokonaan tarpeettomaksi ennen kuin se ehti yleistyä.

Pointer-hotspotteja merkitseviä kylttejä (katso kuva) on yhä näkyvissä joissakin paikoin Suomessa, esimerkiksi Helsingissä Mechelininkadun varressa.

Helsingin puhelinyhdistys (nyk. Elisa) oli avannut jo vuonna 1990 Telepoint-palvelun, jossa johdottoman puhelimen luurilla pystyi soittamaan puheluita muutoinkin kuin oman tukiaseman välityksellä.[2] Tukiasemia oli aluksi 20 kappaletta Helsingin keskustan alueella. Vastaava palvelu oli käytössä myös Turussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]