Pohjolan toimitalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Helsingin Aleksanterinkadulla sijaitsevaa rakennusta. Pohjola-yhtiön myöhemmästä Niemenmäessä sijaitsevasta pääkonttorirakennuksesta kerrotaan artikkelissa Pohjola-talo. Muita Pohjolan taloja on täsmennyssivulla.
Pohjolan toimitalo.
Hilda Flodinin suunnittelema pääsisäänkäynti

Pohjolan toimitalo on Helsingin Kluuvissa, osoitteessa Aleksanterinkatu 44 sijaitseva Vakuutusyhtiö Pohjolan entinen liiketalo. Sen julkisivun suunnitteli arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarinen sekä pohjakaavan Ines ja E. A. Törnvall[1]. Rakennuksen suunnittelusta järjestettiin kilpailu vuonna 1899, minkä jälkeen sen liike- ja asuintilojen julkisivu sekä tärkeimmät sisätilat tehtiin vuosien 1899–1901 aikana. Talo on ulkomuodoltaan jykevän linnamainen, ja sen julkisivussa on käytetty kotimaista Juuan vuolukiveä. Koristelultaan fasadi on kansallisromanttinen, ja siinä on löydettävissä viitteitä muun muassa Kalevalaan ja suomalaiseen hirsirakentamiseen. Pääoven syvennykseen suunnitteli Hilda Flodin irvisteleviä ukkoja ja joukon karhuja, joka oli Pohjolan liiketunnus.[2] Ovien kuparipakotukset teki Eric O. W. Ehrström ja sisätilojen kattolamput ja rautavanteet suunnitteli läkkiseppä Gabriel Wilhelm Sohlberg.[3]

Pohjolan pääkonttori muutti 1960-luvun lopussa Heikki Castrénin suunnittelemaan uuteen rakennukseen Niemenmäen kaupunginosaan.

Vanha Pohjolan talo siirtyi vuonna 1972 Kansallispankin omistukseen, mutta Pohjolan asiakaspalvelu toimi toisen kerroksen Kansallissalissa vuoteen 1987.[3] Talon katutasossa toimii H&M-konserniin kuuluva vaatetusliike Arket.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vakuutusyhtiö Pohjolan talo Helsingin Avoin yliopoisto.
  2. Riitta Nikula: ”Romantiikasta rationalismiin”, Suomen arkkitehtuurin ääriviivat, s. 102–103. Helsinki: Otava, 2005. ISBN 951-1-20141-7.
  3. a b Järvenpää, Eeva: Kämp palasi yli 30 vuoden jälkeen takaisin Antiloopin kortteliin (Tilaajille) Helsingin Sanomat. 20.5.2006. Viitattu 6.9.2012.
  4. Takala, Sami: Helsingin keskustan elinvoimassa uusi valonpilkahdus: kansainvälinen vaateketju Arket avaa myymälän Helsingin Sanomat. 19.7.2022. Viitattu 19.7.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]