Pohjoinen satamatie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjoinen satamatie
Seututie 272, Porin saaristotie
Oodeen silta.
Oodeen silta.
Maa Suomi
Tieluokka seututie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 16 km
Alkupiste Poikeljärvi, Pori
Päätepiste Lampaluoto, Pori (16 km)
Kaistaluku 2
Muodostettu 1993

Pohjoinen satamatie (seututie 272) on vuonna 1993 valmistunut seututie. Sen virallinen tiennimi on Porin saaristotie. Noin 16 kilometrin pituinen seututie kulkee Porin pohjoisosissa ja yhdistää valtatiet 8 ja 23 Meri-Poriin.

Tie rakennettiin alun perin Pohjanmaalta sekä Keski-Suomesta Porin satamiin suuntautuvaa raskasta liikennettä varten. Tarkoituksena oli vähentää ruuhkaisten valtateiden 2 ja 8 liikennemääriä Porin keskustan ja Mäntyluodon sekä Söörmarkun ja Hyvelän välillä.

Pohjoisen satamatien liikennemäärä on nykyään noin 120 raskasta ajoneuvoa vuorokaudessa, valtatie 2:lla niitä kulkee Meri-Poriin parhaimmillaan lähes 900.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoinen satamatie alkaa valtatie 8:n Poikeljärveltä noin 15 kilometrin päästä Porin keskustasta. Jyväskylästä tulevan valtatie 23:n yhdistää Pohjoiseen satamatiehen reilun 6 kilometrin mittainen yhdystie 2701. Tielle asetettiin kuitenkin vuonna 1999 läpiajokielto ajoneuvoyhdistelmille ja vaarallisten aineiden kuljetuksille, joiden kokonaispaino on yli 12 tonnia.

Tie kulkee Ahlaisten eteläpuolella 10 kilometrin matkan ennen saapumistaan meren rantaan Ämttööseen, josta alkaa varsinainen saaristotien osuus. Viimeisen kuuden kilometrin matkalla Pohjoinen satamatie ylittää Pihlavanlahden suuosan.

Se kulkee muun muassa Oodeen, Revaskerin, Lynaskerin ja Kuuttokarin saarien kautta ennen saapumistaan Lampaluotoon, jossa tie ylittää Tahkoluodon satamaradan tasoristeyksen sekä yhtyy Tahkoluodon ja Mäntyluodon satamiin johtavaan Reposaaren maantiehen. Matkan varrella on kaikkiaan kahdeksan siltaa, mukaan lukien mantereen puolella olevan Eteläjoen ylittävä silta. Niiden yhteispituus on vajaat 700 metriä.

Pohjoisen satamatien siltoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Revaskerin silta.
  • Eteläjoen silta
  • Oodeen silta
  • Revaskerin silta
  • Kuuttosuntin silta
  • Kirrinsuntin silta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pohjoinen satamatie.