Pohjanmeren tulva 1953

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjanmeren tulva 1953
Zuid Bevelandin pikkukaupunki tulvan vallassa.
Zuid Bevelandin pikkukaupunki tulvan vallassa.
Päivämäärä 31. tammikuuta –
1. helmikuuta 1953
Tapahtumapaikka Alankomaat, Belgia, Englanti, Skotlanti
Syy voimakkaan myrskyn aiheuttama tulva
Kuolleita 2 551

Pohjanmeren tulva 31. tammikuuta – 1. helmikuuta 1953 johtui voimakkaasta myrskystä, johon menehtyi 2 551 ihmistä. Alankomaissa kuoli 1 836 ihmistä, Englannissa 307, Belgiassa 28, Skotlannissa 19 ja loput merellä.

Alankomaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yöllä meri mursi vallit ja aiheutti suunnatonta tuhoa erityisesti Alankomaiden eteläosissa. Monet kylät tuhoutuivat tällä alueella. Tulva tuhosi myös Alankomaiden rautatieyhteydet Belgiaan ja Ranskaan.

Yhdysvaltain maavoimat lähetti helikoptereita Länsi-Saksasta pelastamaan tulvan uhreja.

Useimmat Euroopan maat tukivat Hollantia ja lähettivät pikaisesti apua. Myös Suomesta lähetettiin apua Hollantiin lentoteitse ja Suomen hallitus lahjoitti 50 miljoonaa markkaa käytettäväksi valmiiden puutalojen rakentamiseksi tulvan uhreille. Suomessa tavalliset kansalaiset lahjoittivat rahaa ja vaatteita. Myös ylioppilaat järjestivät keräyksen Hollannin onnettomuuden uhreille. Suomen Punainen Risti lähetti 5 000 huopaa Hollantiin.[1]

Auttajien joukossa eivät kuitenkaan olleet Neuvostoliitto ja sen Itä-Euroopan alusmaat.

Tulva Englannin itärannikolla.

Englanti ja Skotlanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjanmeren tulva 1953 oli Englannin tuhoisimpia luonnononnettomuuksia koskaan. Yli 1 600 kilometriä rantaviivaa kärsi tuhoja ja rantavalleja rikkoutui. 30 000 ihmistä evakuoitiin kodeistaan ja 24 000 kiinteistöä vaurioitui pahoin.

Skotlannissa myrsky aiheutti pahimmat tuhot yli 500 vuoteen. Esimerkiksi Crovien kalastajakylä jouduttiin hylkäämään, kun monet asukkaat ja rakenteet pyyhkiytyivät mereen.

Itärannikon matalissa vesissä tulva tunkeutui paikoin pitkälle sisämaahan. Lincolnshiressä tulva tunkeutui jopa kolme kilometriä sisämaahan. Eräin paikoin kymmeniä ihmisiä kuoli ja loukkaantui. Tulva tunkeutui Itä-Lontoossa viemäreihin.

Merellä upposi useita laivoja ja niissä kuoli arviolta 224 ihmistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pohjanmeren tulva 1953.