Poddle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poddle
Poddlejoki Dublinin eteläisessä esikaupungissa Kimmagessa
Poddlejoki Dublinin eteläisessä esikaupungissa Kimmagessa
Alkulähde Tallaght, Dublinin kreivikunta, Leinster
Laskupaikka Dublin
Pituus km

Poddle (iiriksi An Poitéal) on Irlannin pääkaupungin Dublinin halki virtaava joki. Poddlen lähteet ovat Tallaghtin pohjoispuolella Etelä-Dublinissa.[1]

Plddle virtaa Dubliniin etelästä, ja haarautuu Mount Argusin luostarin luona (the Tongue, ’Kieli’). Haarat yhtyvät myöhemmin, ja joki virtaa Dublinin Southsiden halki tiilestä tehdyssä tunnelissa, kunnes laskee Liffey-jokeen Dublinin linnan lähellä Wellington Quaylla.

Poddlen ja Liffeyn yhtymäkohdassa oli muinoin tummavetinen lampi, joka antoi nimensä Dublinin kaupungille: iirin kielessä Dubh-Linn tarkoittaa mustaa allasta tai mustaa lampea viitaten Liffeyn ja Poddlejoen yhtymäkohtaan. Viikingit rakensivat satamansa tänne, ja alunperin nimi Dubh-Linn tai Duibhlinn (muinaisskandinaavin Dyflinni) tarkoittikin ainoastaan viikinkien satamakaupunkia.

Koska nousivesi tekee Dublinin alueella Liffeyn vedestä murtovettä ja siksi juomakelvotonta, Poddle oli alkuun Dublinin tärkein juomaveden lähde. 1200-luvulle tultaessa Poddlen vesi ei enää riittänyt, ja 1244/1245 Dodder-joki yhdistettiin Poddleen virtaaman lisäämiseksi.[1] Nykyään jokia yhdistänyt kanava on kuivana, mutta se erottuu vielä hyvin maastossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Camac and the Poddle http://www.askaboutireland.ie. Viitattu 1.9.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.