Plug-in-hybridiauto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toyota Prius Plug-in -hybridiauto.
Ford Escape plug-in-hybridiauto.
Chevrolet Volt plug-in-hybridiauto.

Plug-in-hybridiauto (myös pistokehybridi, ladattava hybridi tai lataushybridi) tarkoittaa hybridiautoa, jonka akut on mahdollista ladata ulkoisesta sähkönlähteestä.

Plug-in-hybridin akusto on tavallista hybridiä isompi. Akuston turvin autolla voi ajaa kymmeniä kilometrejä polttomoottoria edullisemmin.

Älykkään autotallin käsite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Plug-in-hybridin merkittävimpiä etuja on sen mahdollisuus tasata sähkönkulutusta. Esimerkiksi tuulivoiman ja aurinkosähkön ongelmana on se, ettei sähköä saada tasaisesti. Plug-in-hybridit voisivat toimia uusioenergian varastona silloin kun sitä on saatavana ja luovuttaa energiaa sitten kun sitä kipeimmin tarvitaan. Rocky Mountain Institute arvioi, että kulutushuipun tasaamisen rahallinen arvo olisi yli 400 euroa autoa kohden[1]. Tähän tarvittava teknologia ei kuitenkaan ole vielä kehitetty käyttövalmiiksi [1]. Tämän toteuttaminen vaatisi voimakasta siirtymistä kohti uusiutuvan energian käyttöä; hajautettuja energiantuotannon muotoja; sähköverkon muuttamisen hajautettua energiaa vastaanottavaksi smart gridiksi; sekä koko autokannan nykyistä nopeampaa uusiutumista.[1]

Plug-in-hybridiautojen laajan käyttöönoton esteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekniikka: Akkujen turvaama toimintamatka on lyhyt ja lataaminen hidasta. Akusto on myös vaihdettava, mutta nykytekniikalla vaihtoväli on 10 vuodenlähde? pituinen ja kustannus on laskenut 2 000-8 000 euroonlähde?. Pistokehybridin kanssa ei myöskään pääse eroon polttomoottorin suuresta huoltotarpeesta. Plug in hybridin takuu raukeaa jos sen jättää seisomaan yli 3 kuukaudeksi.[2]

Hinta: Akkujen lataaminen on halpaa, mutta itse akut kalliita.[3] Akkujen hintataso on kuitenkin laskenut, ja tasokkaan plug-in-hybridin saa jo itselleen esimerkiksi 48 000 eurolla (Opel Ampera). Hinta on kuitenkin vastaavaa täyssähköautoa (esimerkkinä Nissan Leaf) 10 000 euroa suurempi, sillä plug-in-hybridiin tarvitaan sähköauton komponenttien lisäksi polttomoottoriauton moottori ja osat. Näin ollen plug-in-hybridin hintaa ei ole mahdollista saada laskettua edes sähköautojen tasolle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Plug-in-hybridiauto.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.