Plaza

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikisanakirja
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: plaza.
Muista merkityksistä katso Plaza (täsmennyssivu).
Plaza mayor Espanjassa Valladolidissa on tyypillinen espanjalainen plaza.
Plaza Costillan pikkukaupungissa (Taos County, New Mexico, Yhdysvallat) on plaza maaseudulla, kuva vuodelta 1943.
Plaza of the Americas Floridan yliopistossa Yhdysvalloissa.

Plaza ('plaθa) on espanjankielinen sana, joka tarkoittaa toria tai aukiota.

Kaupunkien plaza mayorin varrella on alkujaan perinteisesti ollut kolme toisiinsa liittyvää laitosta, kirkko, cabildo eli hallintovirasto, joka voi olla kuvernöörin palatsin siivessä, ja audiencia eli tuomioistuin. Plaza voi olla niin suuri, että siellä voidaan järjestää sotilasparaateja. Kriisin tai fiestan aikaan sinne kokoontuu suuria väkijoukkoja. Italian piazzan tavoin plaza on yhteisön elämän keskus, joka vastaa toria.

Plaza de toros on härkätaisteluareena. Plaza fuerte on linnoitus.

Nykyisin plaza voi olla mikä tahansa kokoontumispaikka kadulla tai rakennusten lomassa, esimerkiksi risteys, jossa on patsas.

Sen sukulaissanoja eri kielissä ovat italiaksi piazza, portugaliksi praça, ranskan place, romanian piața, saksan platz ja kreikan πιάτσα

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksia ja tiloja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eri maissa on ostoskeskuksia ja hotellien ja toimistotalojen alakerran puolijulkisia aulatiloja nimetty plazaksi. Esimerkkejä niistä ovat Pantip Plaza ja Clinton Plaza Thaimaan Bangkokissa, Plaza Las Américas Puerto Ricossa, Central Plaza Hongkongissa. Kuvitteellinen esimerkki Nakatomi Plaza (todellisuudessa Fox Plaza) on tapahtumapaikkana neljässä elokuvassa: Die Hard, Airheads, Speed – kuoleman kyydissä ja Fight Club.