Planeetat (orkesterisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Planeetat (The Planets) on englantilaisen Gustav Holstin vuosina 19141916 säveltämä orkesterisarja, jonka osat on nimetty aurinkokunnan planeettojen mukaan. Teos on säveltäjän esitetyimpiä ja siitä on saatavilla useita levytyksiä. Sarja ensiesitettiin 29. syyskuuta 1918 Lontoossa Sir Adrian Boultin johtamana. Ensimmäinen julkinen esitys sodan jälkeen oli Birminghamissa 10. lokakuuta 1920. Holst sai idean teokseensa Clifford Baxilta. Säveltäjä oli sitä mieltä, että teos ei sen suosiosta huolimatta kuulunut hänen parhaimpiin teoksiinsa. Hän ilmaisi katkeruutensa siitä, että koki muiden teostensa jäävän täysin "Planeettojen" varjoon.

Osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mars, sodan tuoja
  2. Venus, rauhan tuoja
  3. Merkurius, siivekäs sanansaattaja
  4. Jupiter, iloisuuden tuoja
  5. Saturnus, vanhuuden tuoja
  6. Uranus, taikuri
  7. Neptunus, mystikko

Sarjassa on seitsemän osaa, jotka on nimetty aurinkokuntamme planeettojen mukaan; mukana ovat Maata lukuun ottamatta kaikki planeetat. Maa ei ole mukana, koska osien inspiraation lähde oli astrologinen ja mytologinen, eikä tähtitieteellinen: kukin osa on otsikoitu antiikin jumalien mukaan, esimerkiksi Mars on alaotsikoltaan "sodan tuoja". Jupiter-osan keskellä soiva melodia tunnetaan brittiläisessä maailmassa nimellä Thaxted, ja siihen on sovitettu myöhemmin useita virsiä ja isänmaallisia lauluja, mukaan lukien Holstin itsensä säveltämä I Vow to Thee, My Country. Muut osat on sävelletty pelkästään sinfoniaorkesterille, mutta "Neptunus"-osan kokoonpanoon kuuluu lisäksi kaksi naiskuoroa (sopraano-sopraano-altto/sopraano-sopraano-altto).

Holst oli vielä elossa, kun Pluto löydettiin vuonna 1930. Hän ei kuitenkaan päättänyt lisätä orkesterisarjaansa Pluton mukaan nimettyä osaa. Vuonna 2000 manchesterilainen Hallé Orchestra tilasi säveltäjä Colin Matthewsilta Planeetoihin kahdeksannen osan, "Pluton". Hän otti tilauksen vastaan, ja uuden osan ensimmäinen esitys oli Manchesterissa Kent Naganon johtamana 11. toukokuuta 2000. Pluton asema muutettiin elokuussa 2006 kääpiöplaneetaksi, joten Holstin alkuperäinen sarja vastaa jälleen aurinkokuntamme tunnettuja planeettoja Maata lukuun ottamatta.