Pjongjangin metro

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
평양 지하철
平壤地下鐵
Pyongyang Metro-1.jpg
Sijainti Pjongjang, Pohjois-Korea
Avattu 1973
Pituus 22 km
Asemia 17
Linjoja 2
Matkoja päivässä 700 000lähde?
Py mtr.png

Pjongjangin metro on Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa toimiva maan ainoa metrojärjestelmä. Se käsittää kaksi linjaa: Ch'ŏlliman linja kulkee Kwangbokin asemalta lounaasta Rakwonin asemalle koilliseen ja Hyŏksin linja kuljee pohjoisesta Puhunin asemalta Taedongin rantaviivaa pitkin Pulgunbyolin asemalle. Kaksi linjaa risteävät Chŏnun asemalla.

Metron rakentaminen aloitettiin vuonna 1968. Rakennettaessa tunnelia Taedong-joen alle kuoli joidenkin lähteiden mukaan vähintään 100 työntekijää. Tämä tunnelin osuus ei koskaan valmistunut, joten metro toimii nykyään kokonaan joen länsipuolella.lähde?

Pjongjangin metro on maailman syvimmällä kulkeva metro. Rata kulkee arviolta 110 metriä maanpinnan alapuolella.[1]

Metron linjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metron linjasto käsittää kaksi linjaa:

  • Ch'ŏlliman linja joka on nimetty korealaisessa mytologiassa esiintyvän nopean hevosen mukaan. Linja on noin 12 kilometriä pitkä. Sen rakentaminen alkoi vuonna 1968 ja linja avattiin 1973.
  • Hyoksinin linjan pituus on noin 10 kilometriä.

Metroasemien nimet on otettu Pohjois-Korean vallankumouksen historiasta, joten niiden perusteella ei voi suoraan päätellä linjojen uloskulkujen sijaintia maan pinnalla.

Kokonaan maan alla kulkevan linjaston ulkoasu perustuu venäläisen metrorakentamisen antamiin esikuviin, kuten Moskovan metroon. Molemmat metrot jakavat useita tyypillisiä piirteitä, kuten linjojen syvyys ja asemien väliset pitkät etäisyydet. Asemia koristavat sosialistista realismia edustavat mosaiikit, maalaukset ja patsaat.

Metroasemat on suunniteltu toimimaan myös väestönsuojina. Tätä varten asemat on varustettu suurilla teräsovilla. Jotkin lähteet väittävät, että asemien yhteydessä on suuria armeijan varastojalähde?. Kwangmyongin asemalla sijaitsee Kim Il-sungin mausoleumi.lähde?

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metro on suunniteltu kulkemaan parin minuutin välein. Ruuhka-aikoina junat voivat kulkea minimissään kahden minuutin välein. Kuitenkaan nykyinen toimintäväli ei ole täysin sama maan energiakriisin vuoksi. Tämän vuoksi junat kulkevat noin seitsemän minuutin välein.lähde? Joidenkin lähteiden mukaan junat kulkevat ainoastaan ruuhka-aikoina ja toiset lähteet väittävät junien kulkevan ainoastaan ulkomaiden edustajien tai median ollessa paikalla. Ulkomaalaiset saavat matkustaa ainoastaan kahden aseman välillä.lähde?

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

D-metro Puhungin asemalla

Kun metro aloitti toimintansa 1970-luvulla, metrot olivat vastavalmistuneita. Vaikka Pohjois-Korea väittää vaunujen olevan korealaisia, DK4-nimellä tunnetut vaunut valmistettiin Kiinassa vuonna 1972. Vuonna 1998 osa näistä metroista myytiin Pekingin metron käyttöön, jossa ne nykyään toimivat kolmen vaunun järjestelminä linjalla 13.lähde?

Vuodesta 1998 Pjongjangin metro on käyttänyt saksalaista kalustoa, joka on ollut aiemmin käytössä Berliinin metrolla. Käytössä on kaksi erilaista metrosarjaa:lähde?

  • GI ("Gisela") Itä-Berliinistä, rakennettu vuosien 1978 ja 1982 välillä.
  • D ("Dora") Länsi-Berliinistä, rakennettu vuosien 1957 ja 1965 välillä.

Vaunuista on poistettu kaikki mainokset ja ne on korvattu Kim Il-sungin ja Kim Jong-ilin kuvilla.lähde?

Viimeisimpienmilloin? tietojen mukaan ainoastaan D-tyypin metrot olisivat enää käytössä.lähde?

Ulkomaalaiset vierailijat voivat nähdä metron ainoastaan opastetuilla turistikierroksilla. Kuitenkin BBC:n toimittaja, joka oli mukana Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albrightin kanssa Pohjois-Koreassa vuonna 2000, sai kulkea kaupungissa yksinään ja hän näki "vanhoja itäsaksalaisia junia, joissa oli alkuperäiset saksalaiset maalaukset".[2] Viimeisimmissä turistien ottamissa valokuvissa näkyvät samat D-junat, joten on mahdollista, että ainoastaan muutama metro on maalattu uudelleen ja niitä ainoastaan näytetään turisteille opastetuilla kierroksilla.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pjongjangin metro.