Pius Ncube

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pius Alick Mvundla Ncube (s. 1946) on zimbabwelainen ihmisoikeusaktivisti ja Bulawayon arkkipiispa. Hän on maansa ndebelevähemmistön jäsen ja tunnettu Robert Mugaben hallinnon kritisoija. Human Rights First myönsi hänelle ihmisoikeuspalkintonsa 23. lokakuuta 2003.

Ncube on Zimbabwessa kiistelty henkilö. Mm. ministeri Nathan Shamuyarira ja presidentti Robert Mugabe ovat lausunnoissaan ilmoittaneet vastustavansa hänen toimiaan. Ncubea vastaan nostettiin 16. heinäkuuta 2007 oikeusjuttu, jossa häntä syytetään aviorikoksesta; hänellä on väitetty olleen avioliiton ulkopuolinen suhde naimisissa olevaan Rosemary Sibandaan. Sekä Ncube että hänen lakimiehensä ovat puolestaan väittäneet syytösten olevan poliittisesti motivoituneita.

Ncube ilmoitti 1. heinäkuuta 2007, että hän hyväksyisi Britannian suorittaman miehityksen Zimbabwessa hallituksen kaatamiseksi. Hänelle myönnettiin vuonna 2006 Robert Burnsin kansainvälinen humanitaarinen palkinto.

Ncube syntyi Gwandassa yhdeksi vanhempiensa neljästä lapsesta. Perhe muutti vuonna 1952 Bulawayoon, jossa Ncube sai pappisvihkimyksensä vuonna 1973. Hän työskenteli sodan aikana silloisen Rhodesian maaseudulla. Mugaben noustessa valtaan 1980 Ncube oli katolisena pappina Matabelemaassa. Hänet nimitettiin vuonna 1998 Bulawayon ensimmäiseksi mustaksi arkkipiispaksi.[1] Myös Hararen arkkipiispa Robert Christopher Ndlovu on julkisuudessa kritisoinut Mugabea.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.