Pitäjänmäen Tarmo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitäjänmäen Tarmo
PiTa.png
Perustettu 1925
Kaupunki Helsinki
Kotiareena Konalan jäähalli
Sarjataso III-divisioona
Värit               

Pitäjänmäen Tarmo on helsinkiläinen urheiluseura. Se on perustettu helmikuussa vuonna 1925. Aluksi seuran nimi oli Pitäjänmäen voimistelu- ja urheiluseura Tarmo, mutta nimi lyheni Pitäjänmäen Tarmoksi, eli PiTa:ksi. Seuran lajeja ovat jalkapallo, jääkiekko, suunnistus, voimistelu ja yleisurheilu. Vuosien varrella seurassa on harrastettu useita muitakin lajeja, mm. nyrkkeilyä ja painia.[1]

Jääkiekossa joukkue on pelannut viisi kautta vuonna 1975 perustetussa I-divisioonassa. Näistä paras sijoitus on neljäs debyyttikaudella 1975. Toki aiemminkin joukkue pelasi Suomi-sarjassa, eli I-divisioonaa edeltäneessä sarjassa. Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla joukkue on runsaasti kausia, joista kaksi Suomi-sarjan aikana. Joukkueella on myös kolmanneksi korkeimman sarjatason voitto vuodelta 1965, eli Maakuntasarjan ajoilta. PiTan 1. divisioona joukkueessa 70-luvun puolivälissä pelasivat myös mm. Pertti Lehtonen ja Ilkka Sinisalo. PiTan toisella visiitillä 1. divisioonassa kausilla 1995-1996 ja 1996-1997 riveissä pelasivat myös Paul Högbacka, Niklas Bäckström, Jan Lundell ja Kimmo Kuhta, sekä KooVeen sarjajoukkueen valmennuksessa mukana oleva Miro Haapaniemi. 1. disioonaan kuulunutta joukkuetta 90-luvun puolivälissä valmensivat Timo "Räpsä" Haapaniemi ja Pertti "Dave" Packalen. Timo Haapaniemi valmensi aiemmin HIFK:n SM-liigajoukkuetta 1983 ja Pertti Packalen oli maalissa kun HIFK voitti Suomen mestaruuden.

Tunnetuimpia PiTan omia kasvatteja ovat mm. Jori Lehterä ja Jonas Enlund.[2] Samassa PiTa C-SM joukkueessa 1987 syntyneissä pelasivat myös Janne Keränen ja Timo Seppänen, jotka ovat sittemmin pelanneet Rauman Lukossa ja Kuopion Kalpassa. Viimeksi mainitut ovat nurmijärveläisen Kurran kasvatteja, mutta pelasivat myös PiTassa monta vuotta.

Nykyisin PiTan jääkiekko on kehittynyt junioritoiminnan suuntaan ja valmennuspäällikkönä toimi Nemo Nokkosmäki, PiTan oma kasvatti, joka pelasi myös Jokereissa ja Ässissä, sekä Sveitsissä ja Ranskassa. Nemo Nokkosmäki on toiminut vuodesta 2002 rullakiekon maajoukkueen kapteenina ja vuodesta 2007 rullakiekon päävalmentajana. Aiemmin vuosina 1995-1997 PiTan entinen valmennuspäällikkö Samu Kuitunen on toiminut rullakiekkomaajoukkueen päävälmentajana. Nykyisin valmennuspäällikkönä toimii seurassa vuosia valmentanut Pasi Andersson.

PiTassa harrastetaan myös suunnistusta. Suomen suurimmassa suunnistustapahtumassa Jukolan viestissä PiTa on sijoittunut viime vuosina sijojen 250-450 välille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seuran esittely Pitäjänmäen Tarmo. Viitattu 17.3.2014.
  2. Elite Prospects (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]