Piru padan ääressä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piru padan ääressä
Nimi Piru padan ääressä
Tekijä Hugo Simberg
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Guassi, paperi (maalauspohja) ja vesiväri
Korkeus 14,7 cm
Leveys 15,7 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Piru padan ääressä on taiteilija Hugo Simbergin pienikokoinen, 15×15,5 cm, vesiväri- ja guassityö vuodelta 1897. Työ kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmin, jonne se hankittiin vuonna 1913.

Hugo Simbergin pirujen hahmot löytyvät usein Simbergille lapsuudessa kerrotuista kansantaruista. Luultavasti tässä Simbergin Piru padan ääressä- akvarellissa on kyse tarusta, jossa piru joutuu laiskan emännän apulaiseksi tai joka haltijoiden tapaan asuu vakituisesti talossa valvoen isäntäväen puuhia. Simbergiläinen piru ei edusta ihmistä uhkaavia pimeyden voimia vaan on helposti huijattava piruparka, jota voi kuvata myös huumorilla .[1]

Hugo Simberg vietti lapsuudessaan kesät Säkkijärven Niemenlautan kartanossa.[2] Täällä hänelle pirutaruja kertoivat Niemenlautan alustalaiset. Myös kirkollinen traditio tuki osittain näitä kansan suussa kiertäviä tarinoita pirusta.[1]

Simberg kuvasi piruillaan myös ihmisen elämää yleensä, hänen vaikeuksiaan ja kipujaan.lähde? Tienhaarassa (1896) ja Piiritanssi (1898) ovat esimerkiksi Ateneumin taidemuseon hallussa olevia tällaisia töitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ulla Vihanta teoksessa Tuntematon horisontti - Suomen taidetta 1870-1920, s. 191. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, 2000.
  2. Niemenlautta kymensanomat.fi. Arkistoitu 15.4.2014. Viitattu 14.04.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Piru padan ääressä (1897). [1] (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Tienhaarassa(1896). [2] (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Piiritanssi (1898). [3] (Arkistoitu – Internet Archive)