Pirttikylän siltaturma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pirttikylän siltaturmassa 16. kesäkuuta 1946 riippusillan toinen kannatinvaijeri katkesi kuorma-auton painosta, ja auton lavalla olleet runsaat 30 matkustajaa putosivat Närpiönjokeen. Pirttikylässä, joka on nykyisin Närpiön kaupungin aluetta, tapahtuneessa onnettomuudessa hukkui seitsemän henkilöä.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuorma-autonkuljettaja oli viemässä omistamallaan kuorma-autolla suurta seuruetta kirkolle vihkiäisiin. Auton lavan laitoja oli korotettu lisälaidoin matkustajien kuljetusta varten. Hääseurueen suuren koon vuoksi tarvittiin kaksi eri kuljetusta. Ensimmäisellä kerralla kaikki sujui hyvin. Kuljettaja oli epävarma Närpiönjoen ylittävän Rönnbackan riippusillan kestävyydestä ja kehotti matkustajia kävelemään sillan yli. Näin tapahtuikin, ja silta kesti hyvin auton painon.

Toisella kerralla mukana oli runsaat 30 matkustajaa auton saapuessa sillalle kello 12.10. Kuljettaja kehotti taas matkustajia kävelemään sillan yli, mutta hänet vaiennettiin "Aja yli vaan!" -huudoin. Auto ajoi hiljaa riippusillalle, jolloin sillan toinen teräsvaijeri petti. Sillan kallistuessa lavalla olleet lensivät veteen. Tavallisesti sillalta oli matkaa veteen 2 metriä, joten pudotus ei ollut kovin suuri. Joen leveys onnettomuuspaikalla oli 20 metriä, ja siinä virtasi edellispäivien sateiden vuoksi melkoisesti vettä. Veden syvyys oli 2,5–3 metriä. Auto jäi killumaan sillalle, ja sen hytissä olleet selviytyivät säikähdyksellä.

Pelastustoimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moni jokeen pudonnut ui rantaan, ja melko pian lähistöltä löytyi kolme soutuvenettä pelastustöihin. Lähin puhelin oli 300 metrin päässä, ja sillä hälytettiin paikalle Ylimarkun (nykyisin Närpiötä) kunnanlääkäri Å. Nybränn ja sairaanhoitaja antamaan tekohengitystä.

Tunnin kuluessa oli saatu yhtä lukuun ottamatta kaikki uhrit ylös joesta, ja lääkärikin saapui paikalle kello 13.15. Viimeinen uhri saatiin ylös kolmen tunnin kuluttua. Onnettomuudessa hukkui seitsemän henkilöä ja osa pelastuneista loukkaantui, mutta ketään ei tarvinnut viedä sairaalaan. Pelastuneiden joukossa oli sulhanen ja morsiamen vanhemmat, mutta sulhasen sisar hukkui.

Syy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onnettomuuden syynä oli siltaa kannattaneen teräsvaijerin kuormitukseen nähden riittämätön ankkurointi maahan. Vaijerin päässä ollutta teräskoukkua piti maan sisässä selvästikin liian pieni kivikasa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Helsingin Sanomat 17.6.1946 s. 1
  • Hufvudstadsbladet 17.6.1946 s. 1; 18.6.1946 s.1 ja Upplaga B s. 5