Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pirates of the Caribbean 3)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla
Pirates of the Caribbean:
At World's End
Ohjaaja Gore Verbinski
Käsikirjoittaja Ted Elliott
Terry Rossio
Tuottaja Jerry Bruckheimer
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja Dariusz Wolski
Leikkaaja Stephen E. Rivkin
Craig Wood
Tuotantosuunnittelija Rick Heinrichs
Pukusuunnittelija Penny Rose
Pääosat Johnny Depp
Orlando Bloom
Keira Knightley
Geoffrey Rush
Stellan Skarsgård
Bill Nighy
Chow Yun-Fat
Jack Davenport
Tom Hollander
Naomie Harris
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä Fórum Hungary
Netflix
iTunes
Disney+
Ensi-ilta Yhdysvallat 19. toukokuuta 2007
Suomi 23. toukokuuta 2007
Kesto 169 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, saksa
Budjetti noin 300 000 000 dollaria
Tuotto 963 420 425 dollaria
Edeltäjä Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu (2006)
Seuraaja Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä (2011)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla (engl. Pirates of the Caribbean: At World’s End) on vuonna 2007 ensi-iltansa saanut Pirates of the Caribbean -elokuvasarjan kolmas osa. Elokuvan ohjasi Gore Verbinski ja sen käsikirjoittivat Ted Elliott ja Terry Rossio. Pääosissa ovat Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Geoffrey Rush, Stellan Skarsgård, Bill Nighy, Chow Yun-Fat, Jack Davenport, Tom Hollander ja Naomie Harris.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan alussa Cutler Beckett hirtättää merirosvoja Port Royalin satamakaupungissa. Merirosvoudesta hirtettäväksi tuomittu poika pitää kädessään Espanjan taaleria, ja alkaa laulaa ”Hoist the Colors” -laulua, ja muut hirtettävät seuraavat esimerkkiä yhtyen lauluun. Tällä laululla kutsutaan koolle Bretherin oikeus.

Elizabeth Swann ja kapteeni Barbossa tapaavat Sao Fengin Singaporessa neuvotellakseen Jack Sparrowin pelastamisesta Davy Jonesin loukusta. Feng kertoo jonkun yrittäneen varastaa navigointikartan maailman laidalle, ja varkaaksi paljastuu Elizabethin ja Barbossan kanssa toiminut Will Turner. Barbossa, Will ja Elizabeth sekä piilossa ollut Mustan helmen miehistö pakenevat Hai Peng -laivalla Itä-Intian Kauppakomppanian hyökätessä. He saapuvat maailman laidalle, joka näyttäytyy valtaisana vesiputouksena. Will käskee kääntää laivan ympäri, mutta se ajelehtii suoraan vesiputoukseen Barbossan tahdon mukaisesti.

Jack herää maailman laidalla. Hai Pengin miehistö saapuu pelastamaan Jackia. He lähtevät purjehtimaan pois Mustalla Helmellä. Heidän päästyään pois Davy Jonesin loukusta, Sao Feng ja Beckett miehineen hyökkäävät Mustan Helmen kimppuun. Sao Feng vangitsee Elizabethin, koska luulee tämän olevan jumalatar Calypso. Beckett vangitsee Jackin, mutta suostuu vapauttamaan tämän Jackin luvattua järjestää Brethrenin ryhtymisen taisteluun Kauppakomppaniaa vastaan. Sao Fengin laiva Empress purjehtii pois. Musta Helmi lähtee purjehtimaan kohti Haaksirikkolahtea, jossa kokoontuu Brethrenin oikeus. Lentävä hollantilainen hyökkää Cutler Becketin komentamana Empressin kimppuun ja valtaa sen. Sao Feng kuolee taistelussa tykinkuulasta, mutta ehtii tehdä ennen kuolemaansa Elizabethistä Empressin kapteenin ja yhden Brethrenin oikeuden jäsenistä, merirosvoruhtinaan. Elizabeth ja Empressin miehistö viedään vangiksi Lentävälle hollantilaiselle, missä Elizabeth tapaa Willin isän. Kun Lentävällä Hollantilaisella oleva James Norrington huomaa, että Elizabeth on vankina, hän vapauttaa tämän ja Empresin miehistön. Willin isä huomaa tämän ja hälyttää muut, jonka jälkeen hän surmaa Norringtonin. Elizabeth ja miehistö pakenevat Empressille.

Brethrenin oikeus kokoontuu Haaksirikkolahdessa. Selviää, että vain merirosvoruhtinaiden kuningas voi määrätä merirosvoruhtinaat taisteluun. Kukin merirosvoruhtinas äänestää itseään, mutta Jack äänestää tasapelin välttämiseksi yllättäen Elizabethia, joka määrää taistelun tapahtuvaksi.

Merirosvot vapauttavat Calypson kuolevaisesta ruumiistaan. Välttääkseen Calypson hyökkäämiseen hänet vanginneen Brethrenin kimppuun, Will muistuttaa hänelle Davy Jonesin mahdollistaneen hänen vangitsemisensa kuolevaiseen ruumiiseen. Calypso synnyttää valtavan kurimuksen merirosvojen kiusaksi. Alkaa suuri taistelu: Lentävä hollantilainen ja Musta Helmi taistelevat pyörteessä. Jack menee Lentävälle hollantilaiselle ja alkaa miekkailla Davy Jonesia vastaan. Samaan aikaan Will, Elizabeth ja Barbossa taistelevat Lentävän Hollantilaisen miehistöä vastaan. Davy Jones iskee miekalla Williä sydämeen, jolloin Will kaatuu maahan. Jack iskee Willin kättä käyttäen Davy Jonesin sydämen. Bill Turner kaivaa Willin sydämen irti, jolloin Willistä tulee Lentävän Hollantilaisen kapteeni ja täten kuolematon. Hollantilainen vajoaa syvyyksiin.

Musta Helmi hyökkää Endeavourin, Cutler Beckettin lippulaivan kimppuun. Lentävä hollantilainen nousee vedestä mukanaan Will Turner ja laivan ihmisiksi palannut miehistö. Musta Helmi ja Lentävä Hollantilainen upottavat yhdessä Endeavourin ja Becketin sen mukana - lippulaivan upottua loppu armada perääntyy.

Will tapaa Elizabethin saarella, mutta kirouksen vuoksi he eivät voi tavata seuraavaan kymmeneen vuoteen. Elizabeth lupaa odottaa uskollisena ja pitää Willin sydämen tallessa. Jack taas lähtee etsimään nuoruuden lähdettä.

Lopputekstien jälkeen elokuvassa on lyhyt kohtaus, jossa nähdään Elizabethin olevan saarella kymmenvuotiaan pojan kanssa, ja he näkevät jo kaukaa, vihreän välähdyksen jälkeen, Lentävän Hollantilaisen sekä Will Turnerin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Johnny Depp   kapteeni Jack Sparrow  
 Orlando Bloom   Will Turner  
 Keira Knightley   Elizabeth Swann  
 Geoffrey Rush   Hector Barbossa  
 Stellan Skarsgård   ”Saapasremmi-Bill” Turner  
 Bill Nighy   Davy Jones  
 Kevin McNally   Joshamee Gibbs  
 Tom Hollander   Lordi Cutler Beckett  
 Jack Davenport   James Norrington  
 Naomie Harris   Tia Dalma  
 Chow Yun-Fat   Kapteeni Sao Feng  
 Jonathan Pryce   kuvernööri Weatherby Swann  
 Mackenzie Crook   Ragetti  
 Lee Arenberg   Pintel  
 Martin Klebba   Marty  
 David Bailie   Cotton  
 David Schofield   Mercer  
 Keith Richards   Teague Sparrow  
 David Schofield   Ian Mercer  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla oli vuoden 2007 tuottoisin elokuva ja keräsi rahaa yhteensä yli 960 miljoonaa dollaria. Noin 300 miljoonan dollarin budjetilla tehty elokuva pitää ennätystä maailman tuotannollisesti kalleimpana elokuvana.

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset alkoivat 3. elokuuta 2006 ja päättyivät 12. joulukuuta 2006.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva oli ehdolla kahteen Oscar-palkintoon: parhaisiin erikoistehosteisiin ja parhaaseen maskeeraukseen.[1]

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan musiikin on säveltänyt Hans Zimmer, joka on säveltänyt myös muun muassa Gladiatorin ja Yön ritarin musiikit. Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla -soundtrackin kappaleet ovat:

  1. Hoist The Colors
  2. Singapore
  3. At Wit’s End
  4. Multiple Jacks
  5. Up Is Down
  6. I See Dead People In Boats
  7. The Brethren Court
  8. Parlay
  9. Calypso
  10. What Shall We Die For
  11. I Don’t Think Now Is The Best Time
  12. One Day
  13. Drink Up Me Hearties

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The 80th Academy Awards (2008) Nominees and Winners Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Arkistoitu 23.11.2011. Viitattu 8.6.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]