Piran

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piran
Pirano
Näkymä Piraniin
Näkymä Piraniin
Piranin kunnan sijainti Sloveniassa.
Piranin kunnan sijainti Sloveniassa.

Koordinaatit: 45°32′N, 13°34′E

Valtio Slovenia
Alue Primorska
Hallinto
 – Pormestari Tomaž Gantar
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 46,6 km²
Väkiluku (2002) 16 758
 – Tiheys 359,6 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2


Piran (ital. Pirano) on kaupunki Slovenian lounaisosassa Adrianmeren rannikolla Piraninlahdella. Piranin kunnassa on 16 758 asukasta (vuonna 2002) ja sen pinta-ala on 46,6 neliökilometriä.[1] Itse kaupungissa asukkaita on 4 576 (2002) yhden neliökilometrin alueella. Piranin kunta on kaksikielinen (sloveeni ja italia). Se rajoittuu etelässä Kroatiaan, pohjoisessa mereen ja idässä Izolaan ja Koperiin.

Piranin vanhakaupunki, joka sijaitsee Piranin niemen nokassa, muistuttaa suurta ulkoilmamuseota keskiaikaisen arkkitehtuurinsa ja rikkaan kulttuuriperintönsä ansiosta. Kapeat kujat ja pienimittakaavaiset rakennukset tekevät kaupungista viehättävän. Piran on yksi Slovenian tärkeimmistä turistikohteista ja Portorožin rantalomakohde sijaitsee kunnan alueella.

Piran on säveltäjä-viulisti Giuseppe Tartinin syntymäpaikka (8. huhtikuuta 1692). Hänellä on ollut kaupungille suuri merkitys, ja Piranin keskusaukio Tartinijev trg eli Piazza Tartini onkin nimetty hänen mukaansa. Tartinin 200-vuotissyntymäpäivää juhlistamaan kaupunki rakennutti suuren patsaan hänen kunniakseen – patsas saatiin paikoilleen vuonna 1896. Nykyään se hallitsee keskusaukiota Pyhän Yrjön katedraalin edessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Predstavitev Piranin kunta. Viitattu 29. huhtikuuta 2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]