Pimeyden vasen käsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pimeyden vasen käsi
The Left Hand of Darkness
Alkuperäisteos
Kirjailija Ursula K. Le Guin
Kieli englanti
Genre tieteiskirjallisuus
Kustantaja Ace Books
Julkaistu 1969
Suomennos
Suomentaja Kalevi Nyytäjä
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1976
Ulkoasu sidottu
ISBN 951-0-07527-2
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pimeyden vasen käsi (engl. The Left Hand of Darkness) on yhdysvaltalaisen kirjailijan Ursula K. Le Guinin tieteisromaani vuodelta 1969. Pimeyden vasen käsi oli Le Guinin läpimurtoromaani, ja se voitti muun muassa tunnetut tieteiskirjallisuuden Nebula- ja Hugo-palkinnot vuonna 1970.[1][2] Suomeksi teoksen käänsi Kalevi Nyytäjä ja kustansi WSOY vuonna 1976.

Pimeyden vasen käsi on osa Le Guinin Hain-sarjaa. Teos kertoo Genly Ai -nimisestä miehestä, joka saapuu Gethen (= Talvi)-nimiselle planeetalle neuvotellakseen sen ja edustamansa galaktisen liiton välisestä yhteistyöstä, mutta joka joutuu kuitenkin pian keskelle Gethenin poliittista valtapeliä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensin avosylin vastaanotettu Genly joutuu tietämättään mukaan Gethenin kahden valtakunnan väliseen kilpailuun. Hän joutuu pakenemaan Karhiden valtiosta naapurimaahan Orgoreyhin vain tullakseen vangituksi. Genly joutuu pakkotyöleirille, jossa hänet pelastaa varmalta kuolemalta Estraven, Karhiden entinen pääministeri. Kaksikko lähtee uuvuttavalle pakomatkalle planeetan jäätikön poikki. Vaelluksen aikana Genly pohtii muun muassa politiikkaa ja sukupuolta sekä yleensäkin dualismia.

Erikoisena taustatekijänä on Gethen-planeetan ihmisten kaksineuvoisuus. Kolme neljäsosaa ajastaan he ovat seksuaalisesti passiivisessa somer-tilassa, kunnes säännöllisin välein alkaa kemmer eli seksuaalisesti aktiivinen vaihe. Jos sen aikana ei tapahdu hedelmöittymistä, vaiheen päättyessä palataan someriin. Jos taas hedelmöittyminen tapahtuu, kyseinen getheniläinen jää naiseksi yhdeksän kuukautta kestävän raskauden, synnytyksen ja kolme vuotta kestävän sylilapsivaiheen ajaksi. Sukupuoliroolista ei yleensä tule totunnaista tapaa eli monen lapsen isä voi olla myös vielä useamman lapsen äiti.

Kemmer voidaan estää lääkityksellä ja rangaistusvangeille tehdäänkin yleensä näin. Seuraukset ovat tosin vakavia.

Teemoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pace Universityn professorin Rebecca Rassin mukaan kirjassa käsitellään muun muassa matkaa eri näkökulmista; perinteinen matkan määritelmä korvautuu päähenkilöiden sisäisellä muutoksella ja kypsymisellä, matkalla omaan itseen ja toiseuteen.[3]

Rakkaus on yksi kirjan keskeisistä teemoista. Kirjassa kuvataan monin tavoin mahdotonta rakkautta. Tähän teemaan liittyy myös itsen ja toisen kokeminen, ja toisen muutos osaksi omaa itseä. Kirjan keskeisimmät henkilöt, Genly Ai ja Estraven, ovat kaikin tavoin erilaiset. Genly joutuukin kokemaan ja oppimaan paljon, ennen kuin hän pystyy hyväksymään Estravenin vertaisekseen. Tavallaan Le Guin määrittelee kirjassa uuden tavan rakastaa, tavan joka ei vaadi fyysistä yhtymistä, vaan toisen olennon täydellistä hyväksymistä omana itsenään. Kaksineuvoisuuden myötä sukupuoli ja sukupuolen kokeminen nousee myös tärkeäksi teemaksi.[3]

Rass pitää Le Guinin ideaa kaksineuvoisista Getheniläisistä metaforana harmoniasta ja yhdentymisestä. Näkökulma ilmentää taolaisuuden käsitystä maailmasta. Kirjan tarinassa ponnistellaan kohti henkilökohtaisen, valtiollisen ja kosmisen harmonian löytämistä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirja :: Pimeyden vasen käsi Risingshadow.net. Viitattu 18.4.2009. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  2. The Left Hand of Darkness Worlds Without End. Viitattu 21.10.2017.
  3. a b c Rass, Rebecca: Analysis of Ursula K. LeGuin's The Left Hand Of Darkness angelfire.com. Viitattu 30.7.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]