Pimeä galaksi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pimeäksi galaksiksi kutsutaan galaksia, joka ei käytännössä säteile lainkaan sähkömagneettista säteilyä. Tällaisia galakseja on siten lähes mahdotonta havaita perinteisin tähtitieteellisin menetelmin. Pimeys aiheutuu siitä, että galaksissa ei ole lainkaan tähtiä vaan se koostuu pölystä ja kylmästä kaasusta. On myös arveltu, että pimeät galaksit koostuisivat pimeästä aineesta mutta todisteita asiasta ei ole onnistuttu löytämään. Moni pimeä galaksi onkin osoittautunut tavalliseksi galaksiksi, jossa on vain poikkeuksellisen vähän tähtiä, ja on siksi äärimmäisen hankala havaita suoraan.

Pelkästään pimeästä aineesta muodostunut pimeä galaksi olisi mahdollista havaita ainoastaan vetovoimansa perusteella, sillä se vetää puoleensa naapurigalakseja ja sitä ympäröivää ainetta painovoimalakien edellyttämällä tavalla.

Toistaiseksi tunnetaan ainoastaan yksi pimeäksi galaksiksi kutsuttu kohde, VIRGOHI21. Se raportoitiin löydetyksi alkuvuodesta 2005 radioteleskoopilla tehdyistä havainnoista. Näissä havainnoissa voitiin nähdä noin Auringon massainen kertymä hyvin heikosti säteilevää neutraalia vetyä sekä ympäröivän avaruuden kaasun liikkeestä päätellen myös noin auringon massan verran pimeää ainetta. Itse galaksia ei kuitenkaan voitu havaita, vaikka sen olisi pitänyt massansa perusteella olla helposti havaittavissa, sillä alueella ei ole lainkaan tähtiä, eikä neutraali vety säteile optisella alueella senkään vertaa kuin radioalueella.

Heinäkuussa 2012 ESO-tiedejärjestön tutkijat onnistuivat löytämään 12 uutta pimeää galaksia Perussa sijaitsevan äärimmäisen tehokkaan teleskoopin avulla. Ne löydettiin, kun tutkijat etsivät niitä voimakkaasti säteilevien kvasaarien läheltä.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nyt löytyi pimeitä galakseja! 12.7.2012. MTV3. Viitattu 12.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.