Pikkuvirmajuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkuvirmajuuri
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Asteridit
Lahko: Dipsacales
Heimo: Kuusamakasvit Caprifoliaceae
Suku: Virmajuuret Valeriana
Laji: dioica
Kaksiosainen nimi

Valeriana dioica
L.[2] (1753)

Katso myös

  Pikkuvirmajuuri Wikispeciesissä
  Pikkuvirmajuuri Commonsissa

Pikkuvirmajuuri (Valeriana dioica) on monivuotinen kasvilaji, joka kuuluu nykyisessä luokittelussa kuusamakasveihin. Se on 20–60 senttimetriä korkeaksi kasvava virmajuurentuoksuinen ruoho. Laji on kaksikotinen (lajinimi dioica), hede- ja emikukat kasvavat eri yksilöissä. Kukintona on tiivis kerrannaisviuhko, kukat ovat vaaleanpunaiset. Hedekasveissa kukinnot ovat leveämpiä ja yksittäiset kukat teriöltään suurempia kuin emikasveissa. Hedelmänä on pieni lenninhaivenellinen pähkylä.[3]

Pikkuvirmajuuri esiintyy suuressa osassa Eurooppaa ja Turkissa. Suomessa se ei kasva. Pohjoismaissa lajia esiintyy eteläosissa.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maiz-Tome, L.: Valeriana dioica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.3.2021. (englanniksi)
  2. a b Raab-Straube, E. von & Henning, T. (2017+): Valeriana – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity: Valeriana dioica. (englanniksi) Viitattu 28.1.2021.
  3. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.